MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sok z wiśni jak z babcinej spiżarni. Potrzebujesz tylko 3 składników, aby cieszyć się domowym przetworem. Zrób go i pij zimą do herbaty

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowy sok z wiśni to prosty napój, który warto pasteryzować i zrobić na zimę. Lubię dodawać go do gorącej herbaty z goździkami i cynamonem. Prosty sok z wiśni ma właściwości rozgrzewające, a witamina C wesprze odporność. Wypróbuj przepis na naturalny sok z wiśni dla całej rodziny.

W skrócie

Wiśnie to dla wielu osób najcenniejszy letni owoc. Świetnie smakuje w deserach na bazie czekolady, a także jako mięsne sosy. Można ugotować z nimi letni orzeźwiający kompot wiśniowy doprawiony listkami świeżej mięty, lub zrobić z nich zapasy na zimę. Zimą domowy sok z wiśni będzie twoim ratunkiem w czasie przeziębienia i przywoła letnie wspomnienia. Poznaj przepis na prosty i naturalny sok z wiśni bez sokownika.

Widok na sok z wiśni w kieliszku, obok rozrzucone owoce
Domowy sok z wiśni jak ze spiżarni babci. 123rf.com/alicjane/zdjęcie ilustracyjne

Sok z wiśni – domowy rarytas dla całej rodziny

Liczba porcji: na 4 butelki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 800 g cukru,
  • 1 litr wody.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić sok z wiśni?

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i uważnie usuń pestki. Możesz to zrobić przy pomocy drylownicy.
  2. W garnku o grubym dnie zagotuj wodę z cukrem.
  3. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Wtedy wsyp wydrylowane owoce.
  4. Zmniejsz moc pod garnkiem i gotuj na powoli przez 15 minut.
  5. Wiśnie powinny stać się miękkie i puścić jak najwięcej soku.
  6. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij wiśnie na sitko o gęstych oczkach.
  7. Przyciskaj owoce łyżką do sitka, aby owoce oddały jak najwięcej smaku i wypuściły sok.
  8. Wlej odciśnięty sok z wiśni ponownie do garnka i wymieszaj.
  9. Gorący sok z wiśni wlej do wyparzonych butelek lub słoików, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od zakrętki.
  10. Mocno zakręć i pasteryzuj przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.
  11. Domowy sok z wiśni przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, aby zachował świeżość jak najdłużej.

Sezonowy sok z wiśni bez cukru

Jeżeli dbasz o zdrowie i ograniczasz spożycie cukru, to proponuję ci zrobić sok z wiśni w 100% z owoców bez dodatku grama białego kryształu. W tym przypadku możesz gotować same owoce z niewielką ilością wody, aby pod wpływem temperatury same zaczęły puszczać sok. Następnie po 15 minutach przetrzyj owoce i sok wlej do garnka. Następnie postępuj tak jak z tradycyjnym sokiem wiśniowym.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sok z wiśni jak z babcinej spiżarni. Potrzebujesz tylko 3 składników, aby cieszyć się domowym przetworem. Zrób go i pij zimą do herbaty - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny