Smaki Podlasia. Kucharze z całej Polski rywalizowali w Supraślu w zawodach kulinarnych. Gotowali w formule black box [ZDJĘCIA]

red
W przyszłości konkurs docelowo ma być wydarzeniem dwudniowym, gdzie pierwszego dnia będą walczyć kucharze profesjonaliści, a drugiego uczniowie szkół gastronomicznych i, być może, koła gospodyń wiejskich. Małgorzata Sawicka /UMWP
Danie na sześć talerzy przygotowane w ciągu 90 minut - z takim wyzwaniem mierzyli się kucharze w konkursie „Smaki Podlasia”. W Supraślu w kulinarne szranki stanęło 16 mistrzów kuchni, którzy musieli przygotować potrawy z kurczaka, włoszczyzny, buraka, sera korycińskiego, kaszy pęczak, śmietany i musztardy.

To pierwszy ogólnopolski konkurs kulinarny w naszym regionie. Oparty o jego smaki i niezwykle emocjonujący. To dzięki formule „black box”. W czarnych skrzynkach do ostatniego momentu ukryte były produkty, z których kucharze mieli wyczarować po 6 talerzy dla komisji konkursowej. Zawody zorganizowano w sobotę (7.03.2020).

- W tej formule żaden z uczestników nie wie co dostanie i to bardzo wyrównuje szanse – powiedział Krzysztof Półtorak, jeden z uczestników kulinarnych zmagań, szef kuchni białostockiej restauracji Kawelin. - Nas zaskoczył brak mąki. To są smaki Podlasia, więc założyliśmy, że ziemniaki, kasza, mąka, to podstawa. Okazało się, że tej mąki nam zabrakło i już to troszeczkę pokrzyżowało nam plany.

Dwusobowy zespół Krzysztofa Półtoraka przygotował różne części kurczaka, przyrządzone rozmaitymi sposobami, działając w oparciu,o coraz bardziej popularną zasadę „zero waste”. O ile formuła „black box” była sposobem na kreatywność, tak ugotowanie dania, na konkursowej niewielkiej przestrzeni, stało się wyzwaniem.

- We własnej kuchni lepiej się gotuje, bo zna się własny zakątek, piec, czasem różnica kilku stopni robi różnicę – mówił tuż po serwisie szef kuchni w Kawelinie.

Zobacz też:Kartacze i Disco pod Gwiazdami. Podlaskie przysmaki

Kulinarnym zmaganiom, zorganizowanym pod honorowym patronatem marszałka województwa podlaskiego, przyglądał się wicemarszałek Stanisław Derehajło.

- Kreatywność, inspiracja, naprawdę przebogactwo smaków, nie spodziewałem się, że z naszych regionalnych produktów, które na co dzień używamy w naszej kuchni, można zrobić takie potrawy – mówił tuż po degustacji przygotowanych dań wicemarszałek Stanisław Derehajło.

Pomysłodawcą podlaskich kulinarnych zmagań jest Artur Lenczewski, szef kuchni w Restauracji 5 Dębów w Supraślu. (opr. na podstawie Wrota Podlasia)

Zobacz:Tak wygląda tradycyjny stół wielkanocny

Rodzaj białka w diecie ma znaczenie

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Dzięki, że znów piszecie po fakcie

G
Gość

co za zarosniete knury?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3