MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Podlasia. Kucharze z całej Polski rywalizowali w Supraślu w zawodach kulinarnych. Gotowali w formule black box [ZDJĘCIA]

red
W przyszłości konkurs docelowo ma być wydarzeniem dwudniowym, gdzie pierwszego dnia będą walczyć kucharze profesjonaliści, a drugiego uczniowie szkół gastronomicznych i, być może, koła gospodyń wiejskich.
W przyszłości konkurs docelowo ma być wydarzeniem dwudniowym, gdzie pierwszego dnia będą walczyć kucharze profesjonaliści, a drugiego uczniowie szkół gastronomicznych i, być może, koła gospodyń wiejskich. Małgorzata Sawicka /UMWP
Danie na sześć talerzy przygotowane w ciągu 90 minut - z takim wyzwaniem mierzyli się kucharze w konkursie „Smaki Podlasia”. W Supraślu w kulinarne szranki stanęło 16 mistrzów kuchni, którzy musieli przygotować potrawy z kurczaka, włoszczyzny, buraka, sera korycińskiego, kaszy pęczak, śmietany i musztardy.

To pierwszy ogólnopolski konkurs kulinarny w naszym regionie. Oparty o jego smaki i niezwykle emocjonujący. To dzięki formule „black box”. W czarnych skrzynkach do ostatniego momentu ukryte były produkty, z których kucharze mieli wyczarować po 6 talerzy dla komisji konkursowej. Zawody zorganizowano w sobotę (7.03.2020).

- W tej formule żaden z uczestników nie wie co dostanie i to bardzo wyrównuje szanse – powiedział Krzysztof Półtorak, jeden z uczestników kulinarnych zmagań, szef kuchni białostockiej restauracji Kawelin. - Nas zaskoczył brak mąki. To są smaki Podlasia, więc założyliśmy, że ziemniaki, kasza, mąka, to podstawa. Okazało się, że tej mąki nam zabrakło i już to troszeczkę pokrzyżowało nam plany.

Dwusobowy zespół Krzysztofa Półtoraka przygotował różne części kurczaka, przyrządzone rozmaitymi sposobami, działając w oparciu,o coraz bardziej popularną zasadę „zero waste”. O ile formuła „black box” była sposobem na kreatywność, tak ugotowanie dania, na konkursowej niewielkiej przestrzeni, stało się wyzwaniem.

- We własnej kuchni lepiej się gotuje, bo zna się własny zakątek, piec, czasem różnica kilku stopni robi różnicę – mówił tuż po serwisie szef kuchni w Kawelinie.

Zobacz też:Kartacze i Disco pod Gwiazdami. Podlaskie przysmaki

Kulinarnym zmaganiom, zorganizowanym pod honorowym patronatem marszałka województwa podlaskiego, przyglądał się wicemarszałek Stanisław Derehajło.

- Kreatywność, inspiracja, naprawdę przebogactwo smaków, nie spodziewałem się, że z naszych regionalnych produktów, które na co dzień używamy w naszej kuchni, można zrobić takie potrawy – mówił tuż po degustacji przygotowanych dań wicemarszałek Stanisław Derehajło.

Pomysłodawcą podlaskich kulinarnych zmagań jest Artur Lenczewski, szef kuchni w Restauracji 5 Dębów w Supraślu. (opr. na podstawie Wrota Podlasia)

Zobacz:Tak wygląda tradycyjny stół wielkanocny

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny