Smaki Podlasia. Kucharze z całej Polski rywalizowali w Supraślu w zawodach kulinarnych. Gotowali w formule black box [ZDJĘCIA]

red
W przyszłości konkurs docelowo ma być wydarzeniem dwudniowym, gdzie pierwszego dnia będą walczyć kucharze profesjonaliści, a drugiego uczniowie szkół gastronomicznych i, być może, koła gospodyń wiejskich. Małgorzata Sawicka /UMWP
Danie na sześć talerzy przygotowane w ciągu 90 minut - z takim wyzwaniem mierzyli się kucharze w konkursie „Smaki Podlasia”. W Supraślu w kulinarne szranki stanęło 16 mistrzów kuchni, którzy musieli przygotować potrawy z kurczaka, włoszczyzny, buraka, sera korycińskiego, kaszy pęczak, śmietany i musztardy.

To pierwszy ogólnopolski konkurs kulinarny w naszym regionie. Oparty o jego smaki i niezwykle emocjonujący. To dzięki formule „black box”. W czarnych skrzynkach do ostatniego momentu ukryte były produkty, z których kucharze mieli wyczarować po 6 talerzy dla komisji konkursowej. Zawody zorganizowano w sobotę (7.03.2020).

- W tej formule żaden z uczestników nie wie co dostanie i to bardzo wyrównuje szanse – powiedział Krzysztof Półtorak, jeden z uczestników kulinarnych zmagań, szef kuchni białostockiej restauracji Kawelin. - Nas zaskoczył brak mąki. To są smaki Podlasia, więc założyliśmy, że ziemniaki, kasza, mąka, to podstawa. Okazało się, że tej mąki nam zabrakło i już to troszeczkę pokrzyżowało nam plany.

Dwusobowy zespół Krzysztofa Półtoraka przygotował różne części kurczaka, przyrządzone rozmaitymi sposobami, działając w oparciu,o coraz bardziej popularną zasadę „zero waste”. O ile formuła „black box” była sposobem na kreatywność, tak ugotowanie dania, na konkursowej niewielkiej przestrzeni, stało się wyzwaniem.

- We własnej kuchni lepiej się gotuje, bo zna się własny zakątek, piec, czasem różnica kilku stopni robi różnicę – mówił tuż po serwisie szef kuchni w Kawelinie.

Zobacz też:Kartacze i Disco pod Gwiazdami. Podlaskie przysmaki

Kulinarnym zmaganiom, zorganizowanym pod honorowym patronatem marszałka województwa podlaskiego, przyglądał się wicemarszałek Stanisław Derehajło.

- Kreatywność, inspiracja, naprawdę przebogactwo smaków, nie spodziewałem się, że z naszych regionalnych produktów, które na co dzień używamy w naszej kuchni, można zrobić takie potrawy – mówił tuż po degustacji przygotowanych dań wicemarszałek Stanisław Derehajło.

Pomysłodawcą podlaskich kulinarnych zmagań jest Artur Lenczewski, szef kuchni w Restauracji 5 Dębów w Supraślu. (opr. na podstawie Wrota Podlasia)

Zobacz:Tak wygląda tradycyjny stół wielkanocny

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Dzięki, że znów piszecie po fakcie

G
Gość

co za zarosniete knury?

Dodaj ogłoszenie