MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne koreczki z kabanosem na imprezę. Poznaj przepis z serem i oliwkami. Szybka przekąska nie tylko na imprezę

Anna Daniluk
W ramach deski wędlin na przyjęciu można podać szybkie koreczki z kabanosem, które świetnie smakują z pomidorkami koktajlowymi, a nawet kawałkami sera pleśniowego.
W ramach deski wędlin na przyjęciu można podać szybkie koreczki z kabanosem, które świetnie smakują z pomidorkami koktajlowymi, a nawet kawałkami sera pleśniowego. Getty Images/Anna_Shepulova/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz szybkiej przekąski na spotkanie w rodzinnym gronie lub ze znajomymi? Proponujemy ze składników zazwyczaj podawanych wraz z deską serów zrobić szybki finger food. Świetną propozycją są koreczki z kabanosem. Taką przystawkę możecie zrobić z tradycyjnych mięsnych kiełbasek lub z użyciem roślinnego odpowiednika. W obu wersjach smakuje obłędnie.

W skrócie

Gdy planujemy kameralne przyjęcia, jedną z obowiązkowych pozycji w menu są szybkie do zrobienia przekąski. Właśnie przygotowanie odpowiedniej ilości przysmaków do wzięcia w dłonie i przegryzania w trakcie np.: maratonu filmowego, gwarantuje powodzenie spotkania. Taką przegryzką można także świętować Dzień Kabanosa przypadający 26 lutego. Zachęcamy do przygotowania szybkich przekąsek, które zachwycą waszych gości wyrazistym smakiem. Zazwyczaj możecie zrobić je ze składników podawanych wraz z deską serów. Wypróbujcie sposób na domowe koreczki z kabanosem, które zrobicie z łatwo dostępnych składników.

Koreczki z kabanosem – prosty przepis z ogórkiem

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy

Składniki:

  • 2 kabanosy np.: wieprzowe,
  • 8 ogórków kiszonych lub pieczarek konserwowych,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 100 g żółtego sera np.: goudy,
  • 1/2 słoika czarnych oliwek.

Jak zrobić koreczki z kabanosem?

Sposób przygotowania:

  1. Kabanosy pokrój w 1 cm kawałki.
  2. Ser żółty pokrój w kostkę zbliżonej wielkością do kabanosów.
  3. Następnie ogórki kiszone pokrój w kawałki podobne do kabanosów i sera żółtego.
  4. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  5. Na wykałaczkę nabijaj po kolei składniki, zaczynając od papryki, kabanosów, ogórków kiszonych i kończąc na czarnych oliwkach i żółtym serze.

Eleganckie koreczki na imprezę

Takie koreczki świetnie smakują z zarumienioną bagietką posmarowaną świeżym masłem. Można także zjeść je z grzankami z chleba tostowego. Zamiast sera żółtego można do koreczków z kabanosem dodać mozzarellę. Dla przełamania smaku koreczki z kabanosem można podawać ze słodko-kwaśnymi winogronami. W każdej z tych opcji wyjdą pyszne i niemal natychmiastowo pojawią się na stole.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny