MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna pasta z bakłażana do chleba. Odkryj przepis na baba ghanoush. Fenomenalna pasta z pieczonych warzyw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Pasta z bakłażana znana jest na świecie pod wieloma nazwami, choć różnią się wykończeniem. Gruzińska pasta z bakłażana doprawiana jest świeżą kolendrą i pastą paprykową adżika. Grecka pasta z bakłażana mieszana jest z fetą i miętą. Podpowiadamy przepis na pastę z bakłażana znaną jako baba ghanoush z dodatkiem rozgrzewającego kuminu i pasty tahini.

W skrócie

Baba ghanoush to pasta z bakłażana popularna w Izraelu. Przyrządza się ją z pieczonych bakłażanów, wtedy miąższ staje się kremowy, delikatny w smaku i można wykorzystywać go do past, dipów lub sosów do makaronu. Ponadto upieczony bakłażan zyskuje wyrazistszy smak, który można określić nawet jako dymny, blisko wędzonego. Baba ghanoush to pasta ze rozgniecionych lub zblendowanych na gładką masę bakłażanów z użyciem aromatycznych przypraw i ziół. Yotam Ottolenghi, znany szef kuchni, w książce „Jerozolima” stwierdza, że nie ma prawdziwego baba ghanoush, jeżeli nie uwzględni się dodatku pasty sezamowej tahini.

W naszej galerii możecie zobaczyć odmiany pasty z bakłażana

Pasta z bakłażana baba ghanoush z granatem, widok z góry
Domowe baba ghanoush przed podaniem dekoruje się pestkami granatu, świeżą natką pietruszki lub miętą. Gotową pastę z bakłażana można podawać do chleba, do pity lub tortilli. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Pasta z bakłażana – przepis na baba ghanoush

Liczba porcji: na 4 porcje.
Czas przygotowania: 2 godzina i 15 minut (w tym pieczenie bakłażanów i marynowanie miąższu).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg bakłażanów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 20 g posiekanych liści mięty,
  • 10 g pasty sezamowej tahini,
  • 80 g pestek z dużego owocu granatu.

Do smaku:

  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić pastę z bakłażana?

Przygotowanie:

  1. Bakłażany trzeba dokładnie nakłuć widelcem na głębokość kilku centymetrów. Następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 220° Celsjusza z funkcją grillowania na godzinę.
  2. W trakcie pieczenia bakłażany powinny być obracane co 20 minut, aby równomiernie się przypiekły. Nie obawiajcie się, jeśli bakłażany się otworzą, popękają lub mocno przypieką.
  3. Po tym czasie bakłażany należy wyjąć i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie należy rozciąć ich skórkę i wyskrobać z nich kremowy środek.
  4. Skórę można wyrzucić, a miąższ ułożyć na sitku. Nadmiar płynu powinien wypłynąć, gdy miąższ będzie gęsty (może to zająć około 30 minut).
  5. Odcedzony miąższ należy włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz i pastę tahini.
  6. Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę i odstawić na godzinę do marynowania. Wszystkie smaki pasty z bakłażana powinny się przegryźć i połączyć w smakowitą całość.

Sposób podania baba ghanoush

Przed podaniem należy posypać baba ghanoush posiekanymi świeżymi ziołami. W tym przypadku miętą i natką pietruszki Jednak świetnie sprawdza się dodatek posiekanej świeżej kolendry. Gotową pastę z bakłażana można posypać pestkami granatu i udekorować świeżo startą skórką cytryny.

Pasta z bakłażana pieczonego bez tahini

Można także zrobić baba ghanoush bez tahini, a zamiast miksować składniki dokładnie je wymieszać przy pomocy łyżki. Takie smarowidło będzie miało teksturę bliższą sałatki niż pasty do chleba, ale również ma wielu zwolenników. Część smakoszy lubi do upieczonego bakłażana dodać jogurt grecki, mascarpone albo kremowy twaróg. Taka pasta z bakłażana będzie kolejną wersją pysznego dodatku do kanapek.

Domowe baba ghanoush przed podaniem dekoruje się pestkami granatu, świeżą natką pietruszki lub miętą. Gotową pastę z bakłażana można podawać do chleba, do pity lub tortilli.

Pyszna pasta z bakłażana do chleba. Odkryj przepis na baba g...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna pasta z bakłażana do chleba. Odkryj przepis na baba ghanoush. Fenomenalna pasta z pieczonych warzyw - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny