Puszcze Podlasia: Przysmaki podlaskich lasów

Adrian Kuźmiuk
Popularny w naszych lasach borowik nazywany był przez Adama Mickiewicza pułkownikiem grzybów
Popularny w naszych lasach borowik nazywany był przez Adama Mickiewicza pułkownikiem grzybów
Razem z serią 20 map przygotowanych przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku poznasz sekrety Puszczy: Białowieskiej, Knyszyńskiej, Augustowskiej i Ladzkiej.

9. Puszcza Knyszyńska - Nadleśnictwa Dojlidy i Knyszyn - 28 marca
10. Puszcza Knyszyńska - Nadleśnictwo Supraśl - 29 marca
11. Puszcza Knyszyńska - Nadleśnictwo Krynki - 30 marca
12. Puszcza Knyszyńska - Nadleśnictwo Czarna Białostocka, część południowa - 31 marca
13. Puszcza Knyszyńska - Nadleśnictwo Czarna Białostocka, część północna - 4 kwietnia
14. Puszcza Augustowska - Nadleśnictwo Augustów - 5 kwietnia
15. Puszcza Augustowska - Nadleśnictwo Augustów, część wschodnia - 6 kwietnia
16. Puszcza Augustowska - Nadleśnictwa Szczebra i Suwałki - 7 kwietnia
17. Puszcza Augustowska - Nadleśnictwo Szczebra, część wschodnia - 11 kwietnia
18. Puszcza Augustowska - Nadleśnictwo Płaska - 12 kwietnia
19. Puszcza Augustowska - Nadleśnictwo Głęboki Bród - 13 kwietnia
20. Puszcza Augustowska - Nadleśnictwo Pomorze - 14 kwietnia

Dziś w cenie "Kuriera Porannego" otrzymasz mapę zachodniej części Nadleśnictwa Żednia i dowiesz się, jakie grzyby jadalne można zbierać w podlaskich lasach.

Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem. Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy i mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy - tymi słowami Adam Mickiewicz uhonorował w "Panu Tadeuszu" nasze rodzime owoce runa leśnego. Ich walor kulturowy dostrzegł również Franciszek Kostrzewski i uwiecznił Grzybobranie w 1860 roku na swoim obrazie. Grzyby od wieków są przysmakiem Polaków. Borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki i gąski to tylko niektóre ze smakołyków, rosnących w podlaskich lasach i na łąkach. Choć zawierają niewiele składników odżywczych, znawcy potrafią docenić ich walory smakowe. Jedni je duszą, inni smażą, jeszcze inni przyrządzają z nich zupy. Podlasianie przepadają za solonymi opieńkami, kluskami grzybowymi, wigilijnym farszem pierogowym z kiszonej kapusty i suszonych grzybów oraz śledziami z grzybkami marynowanymi.

Jednak co roku zdarzają się przypadki zatruć. Nawet grzybiarzom z wieloletnim doświadczeniem zdarzają się pomyłki. Dotyczy to przede wszystkim trującego muchomora sromotnikowego, który przypomina jadalną surojadkę. Muchomor sromotnikowy ma zazwyczaj kapelusz jasno, ciemno lub żółtozielony z charakterystycznymi promienistymi prążkami lub z białymi skórkowanymi strzępami. Trzon wyróżnia się charakterystycznym, zygzakowatym wzorem. Pierścień jest biały, niekiedy zwisa z trzonu kapelusza, zaś podstawa trzonu ma skórkowatą białawą pochwą.

Gołąbki odróżnia od muchomorów brak pochwy i pierścienia. Jeśli nie jesteśmy pewni czy napotkany grzyb jest jadalny, powinniśmy go zostawić. Trujące grzyby zawierają substancje toksyczne, które wywołują silne osłabienie, wymioty i biegunkę. Mogą doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego co roku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku organizuje kursy klasyfikatora grzybów świeżych. W ubiegłym roku taki kurs odbył się w październiku. Zgłoszenia przyjmowano przy ul. Legionowej 8. Kosztował 350 złotych, ale jego absolwenci otrzymywali uprawnienia klasyfikatora grzybów umożliwiające legalny handel grzybami świeżymi. Taki klasyfikator nie tylko sam może sprzedawać grzyby, ale i wydawać atesty innym handlującym.

Wraz z okresem grzybobrania w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Legionowej 8 i w powiatowych stacjach na terenie województwa podlaskiego rozpoczną dyżury grzyboznawcy, którzy udzielą za darmo wszelkich informacji na temat przyniesionych grzybów.

Mało kto wie, ale grzyby są ostatnim ogniwem w leśnym łańcuchu pokarmowym. Za pomocą substancji trawiących rozkładają cząstki martwych organizmów na proste związki. Gdyby nie one ściółkę leśną pokrywałyby tony liści, gałęzi i martwych zwierząt. Po ich rozłożeniu na proste związki dostają się do gleby jednocześnie wzbogacając ją. Dzięki temu wyrastają w tym miejscu nowe rośliny zielone mają czym się żywić.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3