W skrócie
Ziemniaki zapiekane ze śmietanką i sezonowymi warzywami to prosty posiłek, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tradycyjną zapiekankę ziemniaczaną można urozmaicić cienko pokrojoną cukinią, podgotowanymi różyczkami brokułu, posiekanym cienko porem albo plastrami papryki. Każda z propozycji będzie znakomicie smakować na obiad lub sycącą kolację.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
W naszej galerii możecie zobaczyć sposób przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z warzywami
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z warzywami?
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na mandolinie na cienkie plastry lub pokroić nożem.
- Cebulę należy obrać i pokroić lub poszatkować na cienkie plastry.
- Na patelni o grubym dnie należy rozpuścić masło i wsypać cebulę. Na małym ogniu należy karmelizować cebulę do momentu uzyskania złotego koloru. Potrwa to około 15 minut.
- Śmietankę należy zagotować z dodatkiem soli, tymianku, pieprzu i gałki muszkatołowej. Następnie trzeba gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
- Połowę ziemniaków należy rozłożyć na dnie formy do pieczenia wysmarowanej 10 g masła. Na ziemniakach należy rozprowadzić skarmelizowaną cebulę i posypać parmezanem.
- Na wierzchu należy rozłożyć resztę ziemniaków i cukinię. Przygotowaną śmietankę trzeba wylać równomiernie na ziemniaki i przykryć od góry folią aluminiową.
- Formę ze składniami zapiekanki ziemniaczanej z warzywami trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza na godzinę.
- Następnie trzeba zdjąć z wierzchu folię aluminiową i piec przez kolejne 15 minut. Ziemniaki mają być całkowicie miękkie, a wierzch zarumieniony.
- Przed podaniem zapiekankę można odstawić do wystudzenia na kilka minut i wierzch udekorować np. posiekaną natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i żółtym serem
Do zapiekanki ziemniaczanej z warzywami można wykorzystać nie tylko parmezan. Sprawdzi się każdy ser, który dobrze się zapieka. Można dodać np.: cheddar, gruyère albo mimolette. Można także skorzystać z łatwo dostępnej goudy. Wybierając lubiany przez siebie ser, warto doprać zioła i przyprawy w taki sposób, aby dobrze współgrał ze smakiem nabiału.
Przyprawy do zapiekanki ziemniaczanej
Ziemniaki znakomicie smakują doprawione suszoną bazylią, oregano, majerankiem, szafranem, pastą curry albo kurkumą. Jako przyprawę można potraktować także czosnek, który nada zapiekance pożądanej ostrości. Śmietankę można także doprawić łyżką musztardy diżońskiej albo szczyptą suszonej papryczki chili. Do ziemniaków będzie też pasować mielony kmin rzymski lub kolendra.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?