W skrócie:
Prosta surówka do obiadu – sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na szybki do przygotowania dodatek do obiadu? Polecam prosty przepis na surówkę z marchewki z chrzanem. Smakuje wyśmienicie! Surówka jest soczysta, łączy słodki i ostry smak, a także przyjemnie chrupie. Możesz podać ją do kotletów schabowych, mielonych, pieczeni czy gulaszu. Sprawdzi się także jako zdrowa przekąska. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie przepisu rodzynkami lub posiekanymi orzechami. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyrazistą i pyszną surówkę z marchewki.
Przepis na surówkę z marchewki z chrzanem
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoika,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego gęstego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić prostą surówkę z marchewki do obiadu?
Przygotowanie surówki:
- Umyj i obierz marchewki.
- Zetrzyj marchewki na tarce na małych oczkach.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
- Dodaj jabłko do marchewki i polej sokiem z cytryny (ok. 2 łyżki). Wymieszaj.
- W mieszczce wymieszaj chrzan, majonez, śmietanę.lub jogurt.
- Dopraw sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Polej surówkę sosem i wymieszaj. Gotowe, smacznego!
Dlaczego warto jeść marchewki?
Marchewka to zdrowe, pyszne i niskokaloryczne warzywo – w 100 g marchewki jest zaledwie 27 kcal. Dostarcza nam cennych antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz wiele cennych witamin i składników odżywczych.
Marchewka należy do najbardziej skoncentrowanych źródeł karotenów, zapewniając w zachodniej diecie nawet 65 proc. całkowitego spożycia beta-karotenu i 25 proc. pochodzącej z pożywienia witaminy A. W największej ilości w marchewce występuje beta-karoten, którego zawartość wynosi nawet 1000 mg w 100 g. Jest on związany z pektynami, które należą do rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika. Marchew zapewnia również inne przeciwutleniacze – witaminy C i E, a ponadto flawonoidy oraz związki fenolowe – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.
Regularne spożywanie marchewki wpływa pozytywnie m.in. na układ krążenia, układ odpornościowy, wzrok oraz wygląd skóry.
Czytaj również: Marchewka z groszkiem jak u babci. Przepis na apetyczny dodatek do kotletów mielonych. Dzieci będą zachwycone
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?