W skrócie
Do zrobienia domowego masła migdałowego potrzeba jedynie migdałów i szczypty soli. Alternatywą dla masła migdałowego jest masło z orzeszków ziemnych. Warto pamiętać, że jego przygotowanie jest tańsze niż masła migdałowego.
Masło migdałowe – przepis na domową pastę z orzechów
Liczba porcji: 2-3 słoiki o pojemności 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
- 500 g migdałów,
- 700 ml wody,
- 3 g soli,
- 3 g mielonego cynamonu.
Jak zrobić masło migdałowe?
- Migdały należy wsypać do garnka lub miski i zalać gorącą wodą. Należy odstawić je na 10 minut.
- Po tym czasie skórka migdałów powinna odchodzić bez problemu.
- Następnie obrane migdały trzeba dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką kuchenną.
- Migdały trzeba rozłożyć na papierze do pieczenia i piec przez 10 minut w 160° Celsjusza. Powinny się lekko zarumienić i słodko pachnieć.
- Uprażone migdały trzeba przez chwilę ostudzić i przesypać do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S.
- Zaczynając od średniej mocy urządzenia, należy miksować migdały, aż się rozkruszą. Następnie trzeba doprawić je solą i cynamonem. Migdały należy miksować na coraz większych obrotach, aż powstanie płynna masa.
- Gotowe masło migdałowe należy przelać do słoików. Można je przechowywać w lodówce do około miesiąca.
Sprawdź także: Pasta pistacjowa do deserów. Rozsmakuj się w banalnym przepisie z dwóch składników. Mały słoiczek otwiera wiele możliwości
Jakie przyprawy dodać do migdałów?
Poza cynamonem do masła migdałowego pasują ziarenka wydobyte z laski wanilii, imbir mielony, kardamon lub anyż. Do masła z migdałów można też dodawać kawałki czekolady, kakao lub wiórków kokosowych. Amatorzy bakalii nie będą zawiedzeni z połączenia masła migdałowego z suszonymi wiśniami.
Do czego dodawać masło migdałowe?
Niezawodnym zestawieniem składników jest masło migdałowe podawane z plastrami banana do naleśników. Łyżką masła migdałowego można też wzbogacić poranną owsiankę, ugotowaną kaszę jaglaną lub dodawać jako składnik domowych wypieków.
Zobacz także: Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?