Polędwica - ZM Podlasie

(agsa)
Udostępnij:
Tradycyjny zapach wędzonych wędlin - o tym marzą chyba wszyscy nie-jarosze. To marzenie spełnia Zakład Mięsny Podlasie, który istnieje od września ubiegłego roku. I od września jest tu produkowana polędwica wiejska. Według tradycyjnego przepisu przekazywanego z ojca na syna od pokoleń.

Na czym ta jej tradycyjność polega? Najpierw mięso leżakuje w solance. Do niej dodawane są tylko naturalne przyprawy: czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Potem polędwica jest wędzona - w tradycyjnym piecu opalanym prawdziwym drewnem. Dzięki temu ma taki naturalny złocisty kolor i wyczuwalny smak wędzonki. I dzięki temu nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości i... ekskluzywne przyjęcia. Czyli tam, gdzie chcemy podawać tylko to co ma gwarancję najwyższej jakości.
Zakład Mięsny Podlasie według tradycyjnej receptury produkuje nie tylko polędwicę wiejską. Wędzi się tu również szynki, boczki, balerony, robi tradycyjne kiełbasy. Co warte zauważenia - w ZM Podlasie wykorzystuje się tylko mięso najlepszej jakości. Nawet do parówek nikt tu nie dodaje mięsa oddzielonego mechanicznie. Trudno się dziwić - właściciele zakładu są nie tylko przywiązani do tradycji, ale też skończyli szkoły mięsne, są technologami, czyli fachowcami w swojej branży. I dlatego wiedzą, co dobre.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 8

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Basia
Pyszna ta polędwica wiejska , szkoda ,że dopiero teraz ją odkryłem.Polecam:)
d
dorota
Jeżeli to są takie tradycyjne wędliny i taka dobra receptura to dlaczego są dwa razy wędzone i nie smaczne a właściciele są technologami?????WĄTPIĘ nie polecam tej firmy
~Asia~
Ale sztywnym językiem to napisane...
e
eliza
super polecam
t
tomek
tak to najlepsza wędlina w tym mieście
P
PA
Co komu - dla mnie bomba
Sam w domu nie mam warunków aby takie zrobić
ale te z Podlasia smakują jak od mojej babci ze wsi. Sama natura mniam..................
A
ALICJA
JEST TO ZŁA RECEPTURA, BO NIE DODAJE SIĘ LIŚCI LAUROWYCH I ZIELA ANGIELSKIEGO.
NIE WIEM SKĄD TE PRZEPISY SIE BIORĄ, KAŻDA WĘDLINA W SKLEPIE MA SMAK LIŚCIA LAUROWEGO I ZIELA
ANGIELSKIEGO. JEST TO WSTRĘTNY SMAK. PRÓBOWALAM U LECHA TO SAMO, W OSIEDLOWYM SKLEPIE TO SAMO.
OBOJĘTNIE JAK TA WĘDLINA SIE NAZYWA SZYNKA, POLĘDWICA, BOCZEK ITD WSZYSTKO Z LISCIEM I ZIELEM.
KOMUŚ POMIESZAŁY SIE SMAKI PRAWDZIWE POLSKIE I TE NIE WIADOMO SKĄD.
P
Piootr
Potwierdzam ..... probowalem tych wyrobow. Sprzedawane sa w niektorych sklepach w Bialymstoku. Smak porownywalny do wiejskich domowych wedlin.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie