Zawarta umowa precyzuje również inne obszary współpracy. Wśród nich znajduje się m.in. podejmowanie inicjatyw w zakresie wzajemnego uczestnictwa w konferencjach edukacyjnych, naukowych, szkoleniach, webinariach z udziałem przedstawicieli SM Mlekpol, Centrum Badawczo-Rozwojowego – Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie oraz nauczycieli akademickich Warszawskiej Uczelni Medycznej. To jednak nie wszystko.
- Jako jeden z największych podmiotów produkcji mleczarskiej w Polsce jesteśmy otwarci na przekazywanie doświadczenia, które zdobyliśmy w trakcie wieloletniego funkcjonowania na rynku. Dlatego niezwykle cieszy nas chęć studentów renomowanej Warszawskiej Uczelni Medycznej do poszerzania wiedzy, dotyczącej wszystkich etapów procesu wytwarzania produktów mleczarskich. Nabiał odgrywa niezwykle istotną rolę w diecie człowieka, dlatego informacje na temat jego właściwości są również ważnym aspektem w procesie kształcenia kadry medycznej. W sytuacji pandemicznej, szczególnie mocno przekonaliśmy się, jak istotne jest holistyczne wykształcenie medyków, także w zakresie właściwego odżywiania - komentuje Edmund Borawski, prezes SM Mlekpol.
Czytaj również:
Jak dodaje, grajewska spółdzielnia chce również umożliwić zainteresowanym studentom zbieranie danych do prac dyplomowych i badań, w tym informacji związanych z praktycznym funkcjonowaniem różnych działów. - Oferujemy możliwość poznania i poszerzanie wiedzy na temat organizacji procesów technologii, produkcji i jakości wyrobów mleczarskich. Gorąco wierzę, że nawiązana współpraca będzie niezwykle owocna zarówno dla studentów, uczelni oraz naszej Spółdzielni – uważa prezes Mlekpolu
Nawiązanie porozumienia umożliwi Warszawskiej Uczelni Medycznej nie tylko na rozszerzenie programu nauczania o zdobywanie wiedzy i umiejętności przekazywanych przez praktyków, ale również pozwoli promować zasady zbilansowanego żywienia.
- SM Mlekpol to niekwestionowany lider polskiego mleczarstwa, dlatego ważnym aspektem naszej kooperacji będą działania służące budowaniu świadomości nt. prozdrowotnych nawyków w diecie. Niezwykle cieszy nas perspektywa wspólnych inicjatyw edukacyjnych, dydaktycznych, zwłaszcza w kontekście oferowania naszym studentom nowych możliwości naukowych – podkreśla prof. Waldemar Dębski, rektor Warszawskiej Uczelni Medycznej.
Uzupełnieniem aktywności będą wspólne działania promocyjne i wizerunkowe, podejmowane z wykorzystaniem materiałów prasowych, mediów społecznościowych, stron internetowych oraz wydawnictw wewnętrznych.
Czytaj również:
Warto dodać, że grajewski Mlekpol to jeden z największych producentów mleka i wyrobów mleczarskich w Polsce i w Europie. W 2021 roku Mlekpol skupił ponad 2 mld litrów mleka (ponad 16 proc. całego skupu mleka w Polsce). To ponad 5,5 mln litrów mleka dziennie, od około 9 tys. producentów, członków spółdzielni. Produkty Mlekpolu powstają w 13 nowoczesnych zakładach przetwórczych, a od czterech dekad na polskich stołach pojawiają się produkty marek, takich jak np.: Łaciate, Milko i Maślanka Mrągowska.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?