Podlaskie. Ceny cukru biją rekordy. Białostoczanie szturmują sklepy

Wojciech Jakubicz [email protected] Fot. B. Maleszewska
– Kupiliśmy 20 kg cukru, co nam wystarczy na kilka miesięcy – mówili państwo Arentowie z Białegostoku
– Kupiliśmy 20 kg cukru, co nam wystarczy na kilka miesięcy – mówili państwo Arentowie z Białegostoku
Udostępnij:
Ceny cukru oszalały! W niektórych sklepach trzeba za kilogram zapłacić nawet 5 zł!

Ludzie szturmują markety, bo w nadchodzących miesiącach może być jeszcze drożej. Jak informowali nas Czytelnicy w czwartek, w niektórych miejscach (np. w Carrefour’e w Galerii Zielone Wzgórza w Białymstoku) cukru brakowało. – Kupiliśmy z żoną 20 kg cukru, bo zapowiadają się duże podwyżki – tłumaczył nam Marek Arent, którego spotkaliśmy w czwartek przed jednym z białostockich hipermarketów Auchan. – Chętnie wzięlibyśmy więcej, ale sklep pozwala kupić 10 kg na osobę.

Skąd to ograniczenie? – Wprowadziliśmy limit sprzedaży 10 kg cukru głównie po to, by starczyło go dla wszystkich klientów, którzy odwiedzają nasze sklepy – powiedziała nam Dorota Patejko, rzecznik prasowy Auchan Polska. – To ograniczenie przeciwdziała również wykupywaniu tego produktu przez hurtowników.

Zobacz także. Podlaskie. Podwyżka goni podwyżkę.

Klientów więcej o 20 procent!

Wzrost ceny cukru jest widoczny w niewielkich sklepach osiedlowych np. w Białymstoku. Handlowcy tłumaczą, że ceny zwiększają jedynie w przypadku, gdy sami muszą za niego więcej zapłacić dostawcom. – Od początku zeszłego roku cena cukru u dostawców wzrosła o ok. 80 proc. – wyjaśniał nam Michał Karolko, dyrektor handlowy ds. zakupów w sieci Żabka Polska S.A.

Coraz więcej za cukier trzeba zapłacić nie tylko w samym Białymstoku, ale też w regionie: – Niedawno sprzedawaliśmy cukier za 3,99 zł, a teraz kupiliśmy za 4,20 zł, więc cena dla klienta z pewnością będzie wyższa – poinformowała nas Bogumiła Sokołowska, współwłaścicielka sklepu spożywczego w Mońkach.

– Dostawcy już zapowiedzieli wzrost cen, więc cena w sklepie również będzie wyższa – stwierdził z kolei Jerzy Nieścieruk, specjalista ds. handlu w liczącej ponad 30 sklepów podlaskiej sieci Arhelan. – Na razie obserwuję, że klientów kupujących cukier jest w naszych sklepach o około 20 proc. więcej niż zwykle.

Ekspert: Taniej nie będzie

Cena cukru rośnie systematycznie od 4 lat. Tabloidy straszą, że jeszcze w tym roku za 1 kg trzeba będzie zapłacić 7 zł. Eksperci są dalecy ot takich stwierdzeń: – Nie wiem, czy cena cukru będzie rosła, ale na pewno utrzyma się na obecnym, wysokim poziomie przez najbliższe pół roku – powiedział nam Piotr Szainer z z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Musi się pojawić na rynku cukier z nowej produkcji lub importu.

Według eksperta z IERiGŻ przyczyną wysokich cen cukru jest fakt, że jest mało tego produktu na rynku: – Produkcja w zeszłym roku w kraju była mała, podobnie wygląda sytuacja na świecie – stwierdził Piotr Szainer. – Wiele pól uprawnych dotknęły kataklizmy, m.in. powodzie. Do tego dochodzą oczywiście spekulacje na rynku, ale nie mam na ten temat danych, dlatego trudno jest się w tej kwestii wypowiadać.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Środki z KPO obniżą inflację - komentarz

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie