W skrócie
Nocna owsianka z jabłkami i orzechami laskowymi to pyszny sposób na zaoszczędzenie czasu o poranku. Wystarczy płatki owsiane wraz z nasionami szałwii hiszpańskiej namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Warto też sięgać o rozgrzewające i pachnące przyprawy. Szczególnie polecamy mielony cynamon i imbir. Zamiast jabłek w tym przepisie można zastosować śliwki.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki i etapy przygotowania owsianki z jabłkami
Owsianka z jabłkami – prosty przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut + moczenie płatków przez noc w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania owsianki z jabłkami
Jak zrobić owsiankę z jabłkami?
Przygotowanie:
- Płatki owsiane i nasiona chia należy wsypać do szklanki i dokładnie wymieszać.
- Następnie należy zalać je wodą i wstawić do lodówki na noc, a przynajmniej na 4 godziny.
- Po tym czasie należy wlać nocną owsiankę do garnka i podgrzać. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, trzeba dolać napój roślinny lub mleko.
- Jabłko należy umyć, obrać i pokroić w plasterki.
- Na patelni trzeba rozpuścić masło, a następnie wsypać plastry jabłka. Owoce należy doprawić cynamonem i imbirem i prażyć na patelni, aż zmiękną i się zarumienią.
- Orzechy laskowe można rozkruszyć w moździerzu lub drobno pokroić nożem.
- Owsiankę należy wlać do miski, ułożyć na wierzchu uprażone jabłka i rozkruszone orzechy laskowe.
- Gotową owsiankę z jabłkami wedle uznania oprószyć z wierzchu cynamonem, polać miodem albo posypać cukrem trzcinowym.
Dodatki do owsianki z jabłkiem
Nocna owsianka z jabłkiem i cynamonem będzie smakować urozmaicona różnymi pestkami. Jesienią i zimą warto posypać owsiankę uprażonymi pestkami słonecznika, białym sezamem lub drobno pokrojonymi pestkami dyni. Ponadto jabłka można wymieszać z innymi sezonowymi owocami. Warto zwrócić uwagę na soczyste gruszki oraz korzennie przyprawione śliwki. Poza sezonem można korzystać z mrożonych owoców jagodowych lub wiśni z kompotu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?