Podlaskie sery są wyrabiane z mleka niepasteryzowanego i dlatego mają intensywny smak i zapach. To właśnie odróżnia te produkty od produkcji masowej. Ponadto serowarnie z Podlasia bazują na mleku od zwierząt wypasanych na lokalnych pastwiskach.
ZOBACZ TAKŻE: Najlepsi producenci wędlin w województwie podlaskim. Gdzie kupić wyśmienitą szynkę, czy kiełbasę?
Najbardziej popularne sery wyrabiane w Podlaskiem
Wśród podlaskich serów na wyróżnienie zasługują:
- ser koryciński - podpuszczkowy, miękki o krótkim czasie leżakowania
- ser suchy podlaski - suszy się od dwóch do sześciu miesięcy, a nadaje się zarówno do jedzenia na zimno, jak i do zapiekania
- ser podpuszczkowy - długo dojrzewający o łagodnym i śmietankowym smaku
- kulki serowe - produkowane z mleka krowiego, jak i koziego, może być z dodatkiem przypraw i ziół
- ser żółty - produkowany z mleka niepasteryzowanego co go odróżnia od zwykłego sera żółtego
Małe serowarnie z województwa podlaskiego nie ograniczają się wyłącznie do produkcji serów. W ofercie możemy także znaleźć różne przetwory mleczna jak masło, kefiry, jogurty, maślanki.
Najlepsi producenci serów w województwie podlaskim
W galerii przedstawiamy podlaskich producentów serów, którzy są rekomendowani przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?