W skrócie:
Kiszonki są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Proponuję prosty przepis na kiszone rzodkiewki.Są chrupiące, lekko słone, a dzięki przyprawom bardzo wyraziste w smaku. Warto dodać do nich m.in. koperek, czosnek, ziarenka gorczycy, liść laurowy i mały kawałek chrzanu. Kiszone rzodkiewki świetnie smakują same, podane do kanapek czy dań z grilla. Można dodać je także do sałatek. Moim zdaniem najlepiej smakują po 3 do 5 dniach. Czym dłużej będziemy je kisić, tym będą bardziej białe i intensywne w smaku.
Zobacz w galerii, jak przygotować zdrowe i pyszne kiszone rzodkiewki
Przepis na kiszone rzodkiewki
Czas przygotowania: 15 minut + czas na kiszenie ok. 3 do 5 dni.
Porcja na: dwa słoiki.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 4 ziarenka pieprzu,
- dwie gałązki koperku,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- opcjonalnie mały kawałek chrzanu,
Solanka:
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli.
Jak zrobić kiszone rzodkiewki?
- Zagotuj wodę z solą. Odstaw.
- Rzodkiewki umyj, odetnij listki i przekrój na połówki.
- W czystych i wyparzonych słoikach układaj rzodkiewki na przemian z wszystkimi dodatkami i przyprawami. Na jeden słoik rzodkiewek daj 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, 1 gałązkę koperku, kilka ziaren gorczycy i opcjonalnie mały kawałek chrzanu.
- Wlej lekko ciepłą wodę z solą do słoików i zakręć.
- Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
- Najlepiej smakują po 3 do 5 dniach.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Suszarki do warzyw i owoców
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?