Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krowarzywa – uznany wegebar – otwiera się w Białymstoku

(peż)
Krowarzywa to nie błąd ortograficzny. To idea. Przewrotna nazwa z przewrotnym symbolem: w logo firmy jest głowa krowy, a przecież tu w ogóle nie ma mięsa. Dania są wyłącznie wegańskie i wegetariańskie. Otwarta cztery lata temu w Warszawie pierwsza Krowarzywa zdobyła miano najbardziej znanego wegebaru w stolicy i trafiła do pierwszej dziesiątki najlepszych lokali. Obecnie Krowy.. są w Warszawie, Krakowie i Łodzi, a w sobotę 8 lipca o godz. 15 pierwszy taki bar (i pierwsza w Polsce franczyza z tym logo) rusza w Białymstoku.

Założyciele Krowy wymarzyli sobie, że będzie to mała knajpka, będzie można szybko i etycznie zjeść pyszne roślinne burgery, przygotowywane na miejscu, ze świeżych składników, serwowanych w solidnych porcjach i w przystępnych cenach. Opracowali autorskie receptury, zatrudnili wegańską załogę. Był rok 2013.

W 2017 w Białymstoku, przy ulicy Sienkiewicza (naprzeciwko Baristacji, w były lokalu m.in. Trzech Beczek) szyld z napisem Krowarzywa zawiesili nad niewielkim lokalem Piotr Hilik i Tomasz Gawinowicz, byli…. bankowcy.
Jak przyznaje Piotr Hipik jakiś czas temu zafascynowała ich kuchnia wegańska – jej smak i jej idea. Zmienili dietę. Postanowili także zmienić profesję.

Ale ponieważ zdecydowanie bardziej znają się na finansach niż na gastronomii postanowili sięgnąć po najlepsze wzorce i pomysły, czyli właśnie franczyzę pod znakiem Krowarzywa.

Skompletowali załogę (10 osób), która albo świetnie wiedziała, albo się chętnie dowiedziała, na czym polega istota i smak kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, przeprowadzili remont przy Sienkiewicza zamieniając ciemny lokal w jasne wnętrze o minimalistycznym ale przytulnym wystroju. Przejęli z Warszawy oryginalne receptury Krowy i znaleźli lokalnych dostawców.

- Wszystko, co serwujemy, jest w 100 proc roślinne i tworzone z troską o zwierzęta i środowisko naturalne. Chcemy zarazić Was pasją do kuchni roślinnej: fajnych smaków, zapomnianych warzyw i tradycyjnych polskich przypraw, czasem zbieranych prosto z łąki.– zapewniają twórcy barów Krowarzywa. I ta sama zasada obowiązuje w Białymstoku. – Produkty pochodzą od lokalnych dostawców. Właściciel piekarni Narew specjalnie dla nas wypieka ciemne i jasne bułeczki do burgerów – pokreślą Piotr Hilik..

Jakich? Cieciorex to burger z kotletem z ciecierzycy. Analogicznie – w jaglaneksie znajdziemy kaszę jaglaną, w seitaneksie – białko pszenne, w warzyweksie – plastry warzyw sezonowych a w tofeksie – tofu. W tym miesiącu królem baru Krowarzywa jest kalafiorex – czyli pycha burger z kotletem z kalafiora. W kolejnym miesiącu będzie to inne warzywo sezonowe.
Każdemu z tych produktów towarzyszą oczywiście sosy, dodatki (np. ostre papryczki czy buraczki), surówka Colesław.

- Zasada jest ta sama, co w macierzystych barach: klient ma czekać na swojego burgera około 5 minut – obiecuje Piotr Hilik. Zaznacza, że wzorując się na tak docenionych przez klientów produktach baru, Białystok różnie się jednak w od stolicy w istotnej sprawie – ceny są niższe w stolicy Podlaskiego niż w Warszawie.

Na razie też menu na Sienkiewicza jest nieco krótsze niż na Hożej czy Marszałkowskiej. Niemniej poza burgerami (ciecioreksy, jaglaneksy i reszta mogą być też sprzedawane bez bułki) czekają tu na klientów pyszne koktajle w kilku smakach. Z bananami, gruszkami, pomarańczami, ale też jarmużem, guaraną, jagodami goji, karobem czy spiruliną.

Jest też lemoniada (duża szklanka za jedyne 5 zł) o wyraźnym smaku cytryny i zblendowanej z nią mięty.
Posiłek złożony z burgera i nawet tylko lemoniady jest bardzo sycący.

– Zadowoleni będą z niego zarówno weganie czy wegetarianie, jak i mięsożercy – zapewnia Piotr Hilik. – Ciostatni maja okazje do uzupełnienia diety o zdrowe i bardzo smaczne posiłki roślinne, a i w postne piątki na pewno będą zadowoleni, gdy skorzystają z naszej oferty.

Będzie ona także wkrótce wzbogacona o trunki z lokalnych browarów rzemieślniczych.
Po 10 lipca białostocka Krowarzywa otworzy jeszcze ogródek letni w urokliwym podwórku za bramą budynku, w którym mieści się lokal.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny