Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Koło Gospodyń Wiejskich Magnolia z Pokaniewa zwyciężyło w finale ogólnopolskiego konkursu „Smakujemy Lokalnie”

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Magnolia z Pokaniewa znalazły się w najlepszej dziesiątce ogólnopolskiego konkursu „Smakujemy Lokalnie”. Jurorzy docenili ich marcinka.

Poznaliśmy wyniki tegorocznej edycji konkursu grantowego, organizowanego w ramach programu „Smakujemy Lokalnie” przez Carrefour Polska, pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. W

Do jury trafiło prawie 300 zgłoszeń od kół gospodyń wiejskich z całej Polski. Finalnie 10 z nich nagrodzono grantami w wysokości 10 tys. zł każdy.

W tym gronie znalazło się KGW Magnolia z Pokaniewa w powiecie siemiatyckim. Finałowe danie reprezentujące podlaskie to słynne ciasto marcinek, które historycznie powstawało na obchody św. Marcina. Jak podkreślały zwyciężczynie, jest to bardzo pracowita słodycz, która składa się z 21 warstw ciasta i śmietany.

- Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia. Różnorodność dań, ich historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie to możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić! – informuje ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący jury.

Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na rzecz lokalnej społeczności.

- Obok kunsztu przygotowywania dań regionalnych, Koła Gospodyń Wiejskich mogą poszczycić się licznymi aktywnościami integrującymi lokalną społeczność wokół kultury i dziedzictwa wsi. Warto wspomnień, że w kultywowaniu tradycji kulinarnej ważna jest także rola lokalnych producentów, których produkty są wysokiej jakości, a rodzaj ich wytwarzania jest ściśle związany z miejscem i tradycyjnym sposobem produkcji. Dzięki takim inicjatywom wzmacniane są więzi lokalnych społeczności, poczucie przynależności do regionu i dumy z dziedzictwa swojej „Małej Ojczyzny” – mówi Elżbieta Osińska-Kassa, Pełnomocniczka Dyrektora w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Smakujemy Lokalnie

„Smakujemy Lokalnie” to program Carrefour Polska, którego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej oraz aktywizacja kobiet z obszarów wiejskich. Marka od lat wspiera polskie rolnictwo i przetwórstwo, budując relacje pomiędzy konsumentami, a dostawcami pochodzącymi z najbliższej okolicy danego sklepu. Zachęca Polaków do sięgania po smaczne produkty charakterystyczne dla polskiej kuchni, z kolei małym i średnim firmom przetwórczym oferuje wiele możliwości sprzedaży bezpośredniej w swoich sklepach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny