W skrócie
Krem do karpatki może przysporzyć wiele problemów. Aby uniknąć grudek i zwarzenia się kremu, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a śmietankę trzeba podgrzewać, jednocześnie ubijając ją z żółtkami. Jeżeli chcesz uratować zwarzony krem, to wystarczy ponownie do podgrzać i dolać około 50 ml bardzo gorącej wody i ponownie go zmiksować. Ten patent powinien pomóc w uzyskaniu jednolitej, kremowej masy.
Karpatka – przepis na tradycyjne ciasto
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Liczba porcji: na 1 dużą blachę
Składniki:
Ciasto parzone na karpatkę:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 5 jajek,
- 250 ml wody,
- 3 g soli.
Krem do karpatki:
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 250 g masła,
- 250 ml śmietanki 30%.
Jak zrobić karpatkę?
Przygotowanie:
- Na początku należy zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
- Do wrzątku należy dosypać przesianą mąkę i szybkim ruchem ucierać do uzyskania jednolitej masy.
- Gdy będzie odstawać od garnka trzeba je odstawić do ostudzenia.
- Do jeszcze ciepłego ciasta należy dodać do niego po jednym jajku i dalej ucierać.
- Tak powstałe ciasto ptysiowe należy rozsmarować na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na grubość około 5 milimetrów.
- Ciasto na karpatkę trzeba piec przez około 10-15 minut w temperaturze 200° Celsjusza.
- W tym czasie należy zrobić krem do karpatki.
- Żółtka należy utrzeć z cukrem, a śmietankę zagotować.
- Podgrzaną śmietankę trzeba dolać do żółtek ubitych na kogel-mogel.
- Należy cały czas mieszać, aby nie dopuścić do powstania grudek.
- Naczynie z masą budyniową należy ustawić na kąpieli wodnej i ubijać mikserem, aż zacznie gęstnieć.
- Gotową masę do karpatki należy zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło należy utrzeć na krem i dodać do masy budyniowej.
- Jeden blat wystudzonego ciasta parzonego należy posmarować masą budyniową i przykryć drugim płatem.
- Karpatka powinna być posypana po wierzchu cukrem pudrem i pokrojona na równe kwadraty.
- Gotowa karpatka powinna być trzymana w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Krem waniliowy do karpatki
Opcjonalnie do kremu można dodać ziarenka z laski wanilii albo zamienić część cukru na rzecz cukru waniliowego. Do kremu można też użyć łyżeczki ekstraktu waniliowego, który podbije smak karpatki. Jeżeli obawiacie się robić krem karpatkowy od zera, to możecie ułatwić sobie pracę, korzystając z dwóch opakowań budyniu. Należy tylko dać mniej mleka, niż wskazano na opakowaniu. Następnie do ostudzonego budyniu należy dodać miękkie masło. Tak przygotowany krem z pewnością się nie zwarzy.
Zobacz także: Delikatne ptysie na karnawał. Przepis na rozpływający się w ustach deser z ciasta parzonego. Najważniejszy jest jeden składnik
Karpatka z ciastem kruchym
Warto wiedzieć, że wersja klasyczna karpatki przygotowywana jest na spodzie z ciasta kruchego, a na wierzchu kładzie się ciasto parzone. Wersja karpatki wykonywana w całości z ciasta parzonego ma przyspieszyć pracę nad wypiekiem, a także ułatwić zadanie miłośnikom domowego pieczenia ciast. Na święta Bożego Narodzenia warto rozłożyć sobie pracę. Ciasto na karpatkę można upiec nawet 2 dni wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Następnie można je przełożyć kremem śmietankowym.
Pofalowane ciasto na karpatkę
Wielu osobom zależy, aby na wierzchu ciasta powstały charakterystyczne fale, które mają kojarzyć się z górami Karpatami, od których najprawdopodobniej wypiek wziął nazwę. Aby na cieście powstały pagórki należy skropić jego wierzch wodą.
Dżem do karpatki
W starszych książkach kucharskich poświęconych cukiernictwu poleca się posmarowanie kruchego spodu kwaśnym dżemem lub konfiturą. Szczególnie zwraca się uwagę na konfiturę malinową lub wiśniową. Dopiero na nią wykłada się masę budyniową.
Zobacz także: Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. Pyszne eklerki z kremem budyniowym i czekoladą
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

MUM58M59 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1000 w, metalowa misa o…
kup teraz

KVL4170W Chef XL Robot planetarny KENWOOD-AGD
robot planetarny kenwood-agd kvl4170w chef xl korz…
kup teraz

MUM5XW20 Biały Robot z misą BOSCH
praktyczny robot z misą o mocy 1000 w, z 7 stopnio…
kup teraz

FDM316SS Multipro Compact + Robot KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy 800 w, 2 prędkośc…
kup teraz

KHC29.P0SI Prospero+ Robot kuchenny KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy silnika 1000 w, m…
kup teraz

FDM301SS Multipro Compact Robot KENWOOD-AGD
robot wielofunkcyjny o mocy 800 w, misa o pojemnoś…
kup teraz

BN650EU Robot kuchenny NINJA
robot kuchenny o mocy silnika 850 w, inteligentna …
kup teraz

MUM9B34S27 Robot BOSCH
robot planetarny o mocy silnika 1400 w, duża misa …
kup teraz

MUM58364 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1000 w, metalowa misa o…
kup teraz

KHC29.J0WH Prospero+ Robot kuchenny KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy silnika 1000 w, m…
kup teraz

MUM9BX5S61 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1500 w, metalowa misa o…
kup teraz

PSC-11 Termorobot SAM COOK
wielofunkcyjny robot kuchenny sam cook psc-11
kup teraz

MMR-12 Robot z misą MPM
robot planetarny mmr-12 to znakomity pomocnik w pr…
kup teraz

MRK-19 Robot planetarny MPM
robot planetarny mpm mrk-19funkcje 6-stopniowa reg…
kup teraz

ICoook MRK-18 Termorobot MPM
multifunkcyjne urządzenie - termorobot, które łącz…
kup teraz

KVC85.124SI Titanium Chef Baker Robot planetarny KENWOOD-AGD
robot planetarny kenwood kvc85.124si titanium chef…
kup teraz

KCL95.004SI Cooking Chef XL Robot planetarny KENWOOD-AGD
cooking chef xl kcl95.004si gotowanie indukcyjne w…
kup teraz

SMM501 Robot z misą BLAUPUNKT
robot z misą blaupunkt smm501 korzyści: moc maksym…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?