Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku odwiedziliśmy Baristację, kawiarnio-piekarnię w Białymstoku. To zdobywca pierwszego miejsca w konkursie na "najlepszego pączka w mieście 2020". W tym roku z okazji tłustego czwartku szykuje 1500 pączków. I już wiadomo, że dla wszystkich chętnych nie wystarczy. W czym tkwi sekret idealnego pączka?
- Serce i pasja to główny i najważniejszy składnik idealnego pączka - mówi Magda, główny cukiernik w Baristacji, związana z cukiernią od samego początku jej istnienia. - Nie jest tajemnicą, że sekret tkwi również w cieście drożdżowym. Każda gospodyni, kucharka czy cukiernik ma swój przepis na idealne ciasto drożdżowe, którego nie zdradza. Dobrze wyrobione ciasto, dobrej jakości składniki, czyli prawdziwe masło, żółtka jaj wysokiej jakości, a także mąka to już połowa sukcesu - dodaje.
Zobacz także: Tłusty czwartek 2020. TOP pączkarnie i cukiernie w Białymstoku według internautów [opinie Googla]
Pączki z Baristacji otrzymały najwyższe noty za wygląd, zapach i smak wypieków w ostatnim konkursie.
- My cały czas trzymamy się produkcji, która opiera się na wykonywaniu ciast ręcznie. Używamy jedynie niewielkich mikserów z hakiem do wyrabiania ciasta. Natomiast cały proces, czyli dzielenie, nadziewanie, smażenie - to już manufaktura ręczna. Smażymy na oleju rzepakowym, nie używamy smalcu - tłumaczy Magda, która od 6. roku życia specjalizuje się w cieście drożdżowym.
Zobacz: Sekret najlepszego pączka? To serce - mówi Ewelina Sajda z Baristacji
- Oprócz samego wyrabiania ciasta niezwykle istotny jest proces smażenia pączków. Odpowiednia temperatura, dobrana do wielkości pączka, rodzaju ciasta, a także sposobu nadziewania wpływa na efekt końcowy - dodaje.
Tu znajdziesz Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2020. Jak zrobić pączki i faworki w domu?
Jak twierdzi, każdy w domu może wykonać dobrej jakości pączki. - Warunki w których pracujemy są bardzo zbliżone do tych domowych, właśnie dlatego nasze pączki cieszą się tak dużą popularnością i smakują naszym gościom. Według Magdy idealny pączek powinien być pachnący, puszysty i miękki. A do tego zachować świeżość na długo po usmażeniu.
To właśnie przepis autorski Magdy wygrał w starciu o najlepszego pączka w mieście. Już w czwartek będzie można spróbować jej wypieków w Baristacji przy ul. Sienkiewicza w Białymstoku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?