Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie powinny być idealne pączki na tłusty czwartek? Oto najlepsze pączki w Białymstoku (zdjęcia)

EN
Pączki z migdałami wypiekane w Baristacji
Pączki z migdałami wypiekane w Baristacji Baristacja
Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. A jak tłusty czwartek to oczywiście - pączek. Co roku do najlepszych cukierni w Białymstoku ustawiają się kolejki. Białostockie kawiarnie już od tygodnia zbierają zamówienia na słodkie wypieki. W czym tkwi sekret idealnego pączka? To zdradza cukierniczka z kawiarnio-piekarni, która jest numerem 1 w Białymstoku.

Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku odwiedziliśmy Baristację, kawiarnio-piekarnię w Białymstoku. To zdobywca pierwszego miejsca w konkursie na "najlepszego pączka w mieście 2020". W tym roku z okazji tłustego czwartku szykuje 1500 pączków. I już wiadomo, że dla wszystkich chętnych nie wystarczy. W czym tkwi sekret idealnego pączka?

Zobacz też: Najlepsze pączki w Białymstoku. Wybrali celebryci i władze miasta. Sprawdź, jakie są najlepsze [ZDJĘCIA]

- Serce i pasja to główny i najważniejszy składnik idealnego pączka - mówi Magda, główny cukiernik w Baristacji, związana z cukiernią od samego początku jej istnienia. - Nie jest tajemnicą, że sekret tkwi również w cieście drożdżowym. Każda gospodyni, kucharka czy cukiernik ma swój przepis na idealne ciasto drożdżowe, którego nie zdradza. Dobrze wyrobione ciasto, dobrej jakości składniki, czyli prawdziwe masło, żółtka jaj wysokiej jakości, a także mąka to już połowa sukcesu - dodaje.

Pączki z Baristacji otrzymały najwyższe noty za wygląd, zapach i smak wypieków w ostatnim konkursie.

- My cały czas trzymamy się produkcji, która opiera się na wykonywaniu ciast ręcznie. Używamy jedynie niewielkich mikserów z hakiem do wyrabiania ciasta. Natomiast cały proces, czyli dzielenie, nadziewanie, smażenie - to już manufaktura ręczna. Smażymy na oleju rzepakowym, nie używamy smalcu - tłumaczy Magda, która od 6. roku życia specjalizuje się w cieście drożdżowym.

Zobacz: Sekret najlepszego pączka? To serce - mówi Ewelina Sajda z Baristacji

- Oprócz samego wyrabiania ciasta niezwykle istotny jest proces smażenia pączków. Odpowiednia temperatura, dobrana do wielkości pączka, rodzaju ciasta, a także sposobu nadziewania wpływa na efekt końcowy - dodaje.

Tu znajdziesz Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2020. Jak zrobić pączki i faworki w domu?

Jak twierdzi, każdy w domu może wykonać dobrej jakości pączki. - Warunki w których pracujemy są bardzo zbliżone do tych domowych, właśnie dlatego nasze pączki cieszą się tak dużą popularnością i smakują naszym gościom. Według Magdy idealny pączek powinien być pachnący, puszysty i miękki. A do tego zachować świeżość na długo po usmażeniu.

To właśnie przepis autorski Magdy wygrał w starciu o najlepszego pączka w mieście. Już w czwartek będzie można spróbować jej wypieków w Baristacji przy ul. Sienkiewicza w Białymstoku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny