Na terenie Puszczy Białowieskiej występuje około 1500 gatunków grzybów wielkoowocnikowych, co stanowi około jednej trzeciej wszystkich gatunków występujących w Polsce - tłumaczy dr Joanna Bober, kierowniczka Ośrodka. - Na wystawie prezentujemy przede wszystkim podstawczaki i workowce. Już tradycyjnie grzyby zbierali pracownicy BPN, młodzież z Technikum Leśnego w Białowieży i studenci. Następnie owocniki grzybów zostały oznaczane przez grono specjalistów - mikologów z wiodących w tej dziedzinie ośrodków akademickich z Poznania, Łodzi i Warszawy. Z myślą o młodzieży szkół średnich z Hajnówki i Białowieży w poprzedni piątek przygotowaliśmy dwie prezentacje pt.: "Grzyby jadalne i trujące" oraz "Ochrona prawna grzybów", które przedstawiła dr Beata Sumorok - ekolog i mikolog z sekcji mikologicznej w Łodzi.
Na wystawie prezentowane były gatunki nie objęte ochroną ścisłą. Te ściśle chronione można było zobaczyć na fotografiach Marka Snowarskiego, autora atlasów o grzybach i forum dyskusyjnego na stronie internetowej www.grzyby.pl.
Różnych kaształtów, barw i urody
Wśród grzybów panuje imponująca różnorodność kształtów. Kapeluszowe z "nóżką", jak prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kuliste - purchawki, krzaczkowate - goździeńczyki, lejkowate - lejkowce. Gama barw owocników jest równie duża - czerwone muchomory, fioletowe zasłonaki, żółte pieprzniki, rude rydze. Są też gatunki o zapachu całkiem niegrzybowym, np. ostrosiarkowym odorze - gąska siarkowa i miodowo-anyżkowym - niszczyca pachnąca.
- Mimo tegorocznego nieurodzaju, udało nam się zgromadzić prawie 200 gatunków grzybów - wyjaśnia dr Joanna Bober. - Są wśród nich jadalne, trujące, niejadalne, czyli takie którymi nie możemy się zatruć, ale które nie mają walorów smakowych, również huby, nadrzewne grzyby, a także grzyby podziemne, występujące w Puszczy.
Sobowtóry jadalne i trujące
W tym roku organizatorzy zwróciliśmy szczególną uwagę na wyeksponowanie różnic między gatunkami jadalnymi i trującymi, to znaczy sobowtórami jadalnymi i trującymi. Można było zobaczyć najbardziej trujących przedstawicieli królestwa grzybów oraz łudząco podobne do nich gatunki jadalne. Widząc obok siebie te pary, można porównać cechy wyróżniające dany gatunek i dzięki temu uniknąć pomyłki przy zbieraniu grzybów i tragicznych nawet zatruć.
Największa "pycha grzybowa"
Białowieżanie nie tylko lubią zbierać grzyby, ale także smacznie gotują. Poza naukowo - edukacyjną ekspozycją grzybów, gospodarstwa agroturystyczne zaprezentowały swoje najlepsze potrawy, których podstawowym składnikiem były puszczańskie grzyby. Startowało 16 potraw grzybowych - najwięcej zup grzybowych. Wygrały pierogi Wiery Natorin oraz zupa grzybowa i krokiety Marii Wołkowyckiej.
W sobotę podczas wernisażu wystawy grzybów, już tradycyjnie, z programem grzybowym wystąpiły białowieskie przedszkolaki. Były też konkursy dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Wszystko wśród straganów z grzybowymi lizakami i grzybowymi rzeźbami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?