Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Folwark Nadawki. Spróbuj wszystkich smaków Podlasia

Redakcja
Folwark Nadawki to świetne miejsce na kameralny obiad, ale też na huczną imprezę.
Folwark Nadawki to świetne miejsce na kameralny obiad, ale też na huczną imprezę.
Tutaj poznasz staropolskie zwyczaje i skosztujesz tradycyjnych, regionalnych potraw

Wypromuj swój lokal

Pierogi, kartacze, babka ziemniaczana, ale też gulasz z dzika, policzki wołowe, pielmienie, pieremiacze, ryby, wędzone mięsiwa, a do popicia - niezastąpiony podpiwek. Folwark Nadawki jest miejscem krzewienia regionalnej tradycji i kultury, miejscem, gdzie można poznać staropolskie zwyczaje, a jednocześnie wypocząć z dala od cywilizacji.

Aby z centrum Białegostoku dojechać do Folwarku Nadawki, wystarczy 15 minut. Jednak 5,5 kilometra wystarczy, by odpocząć od miejskiego zgiełku - wśród przyrody, w wiejskiej chacie, acz wyposażonej we wszelkie wygody. Pod dachami krytymi gontem znajdują się bowiem wentylowane wnętrza - zapewniające ciepło zimą i chłód latem.

Warto wybrać się tu chociażby na niedzielny obiad. Tym bardziej, że Folwark Nadawki kusi nie tylko aromatycznymi, przepysznymi potrawami, ale też atmosferą i przytulnością starej wiejskiej chaty oraz mocą innych atrakcji - również dla najmłodszych. Jest tu i babcina kuchni z kaflowym piecem, tajemnicze zakamarki, słoneczne podwórko za stodołą... Milusińscy mogą poharcować na placu zabaw lub odwiedzić przyjazne zwierzęta w folwarcznym minizoo.

Folwark Nadawki to też idealne miejsce na imprezę: wesele, chrzciny, urodziny, kameralne spotkanie biznesowe, jak i huczną zabawę dla całej firmy.

Sztandarową imprezą jest tu Biesiada Podlaska. - Jeśli chcą Państwo poznać wszystko, co najlepsze w kulturze i tradycji naszego regionu, a jednocześnie doskonale się zabawić, przybywajcie do Folwarku! - mówi Elżbieta Czerniawska, kierownik Folwarku Nadawki.

Biesiadę Podlaską prowadzi wodzirej folwarczny. Stoły są suto zastawione regionalnymi specjałami. Biesiadnikom przygrywa wesoła kapela, a kto chce, może pobrać nauki podlaskich tańców. Można też zorganizować pokazy tradycyjnego garncarstwa, kowalstwa i wikliniarstwa, ognisko i kulig.

Szef kuchni poleca

Pielemienie sybirskie

Przygotowanie: 1 godz., gotowanie: 10 min.
Ciasto: 400 g mąki pszennej, 2 jaja, 1 łyżeczka soli, pół szklanki gorącej wody, sól.
Farsz: 1,2 kg mięsa wołowego, 0,5 kg podgardla wieprzowego, 2 cebule, sól, pieprz do smaku.

Mięso wołowe drobno posiekać. Podgardle i cebulę zemleć w maszynce na drobnych oczkach, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Zagnieść ścisłe ciasto, cienko rozwałkować.Pielemienie można robić dwojakim sposobem. Można wykrawać szklanką kółka i lepić na pół po wypełnieniu ich farszem albo wykładać porcyjki farszu na brzegu ciasta, przykrywać cały pas i wykrawać maszynką w kształcie półksiężyców. Pielemienie gotować w osolonej wodzie (1 łyżka soli) przez 10 min.
Z tej porcji powinno być ok. 40 pielemieni. Podawać z masełkiem czosnkowym lub w rosole.

Smaczne dania w dobrej cenie znajdziesz na sweetdeal.pl/bialystok

Wypromuj swój lokal
O szczegóły pytaj Monikę Poskrobko, specjalistę ds. produktu SweetDeal
- tel. 512 213 890
-[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny