MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Filet z kurczaka w pesto z suszonych pomidorów. Ten pyszny obiad zrobisz w dwadzieścia minut. Wypróbuj prosty pomysł na pierś z kurczaka

Karolina Głogowska
Pierś z kurczaka z domowym pesto to pyszny sposób na prosty obiad
Pierś z kurczaka z domowym pesto to pyszny sposób na prosty obiad 123rf/topntp/zdjęcie ilustracyjne
Znudziła ci się tradycyjna panierowana i smażona pierś z kurczaka? Ta z mojego przepisu jest delikatna, krucha i rozpływa się w ustach. Nie musisz robić do niej panierki. Wykorzystaj mój przepis na filet z kurczaka w domowym pesto. To proste danie przygotujesz w kilka chwil i zachwycisz całą rodzinę.

W skrócie

Szukasz pomysłu na obiad z piersią kurczaka? Proponuję pyszne i proste danie, które przygotujesz bez wysiłku. Jeśli znudził ci się tradycyjny, smażony filet z kurczaka, zrób do niego domowe pesto z suszonych pomidorów. To nic skomplikowanego, wystarczy zblendować kilka łatwo dostępnych składników. Pesto możesz zrobić z bazylii, jarmużu, czosnku niedźwiedziego albo pokrzywy. Tym razem proponuję użyć zwykłej, polskiej natki pietruszki. Jest tania i łatwo dostępna. Dorzuć do tego suszone pomidory oraz ulubione orzeszki, np. nerkowce. Potrzebny jest jeszcze ser. W tradycyjnym przepisie na pesto występuje parmezan, ale możesz go zastąpić innym twardym serem. Proponuję wcześniej zamarynować kurczaka, żeby mięso było delikatniejsze. Możesz użyć do tego prostej marynaty z jogurtu, cytryny i czosnku. Zdziwisz się, jak krucha będzie dzięki temu pierś kurczaka. Zamarynuj mięso dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy 20 minut na przygotowanie obiadu.

Pomysł na pierś z kurczaka z domowym pesto

Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie piersi kurczaka
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze,
  • jogurt naturalny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • kilkanaście orzechów nerkowca,
  • 3 łyżki startego twardego sera żółtego,
  • pęczek pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić filet z kurczaka w domowym pesto?

  1. Najpierw przygotowałam marynatę do kurczaka. W misce umieściłam jogurt, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz.
  2. Pierś kurczaka przekroiłam wzdłuż na cieńsze filety. Włożyłam do marynaty. Kurczak powinien poleżeć w marynacie całą noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy chociaż godzina.
  3. Przygotowałam domowe pesto. W naczyniu blendera umieściłam nać pietruszki, suszone pomidory, ser, oliwę oraz orzeszki. Zblendowałam, a następnie doprawiłam solą i pieprzem.
  4. Piersi z kurczaka podsmażyłam z dwóch stron na oleju. Po podaniu na talerz na każdym filecie ułożyłam pesto.
  5. Piersi z kurczaka z domowy pesto można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny