MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ryż na mleku z truskawkami to smak dzieciństwa. Przygotuj pożywne śniadanie lub deser dla całej rodziny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ryż z truskawkami to dla wielu osób smak dzieciństwa
Ryż z truskawkami to dla wielu osób smak dzieciństwa 123rf/lilechka75/zdjęcie ilustracyjne
Proste potrawy smakują najlepiej, a jedną z nich jest ryż na mleku z truskawkami. Trzy składniki, niewielki wysiłek, a efekt wywołuje uśmiech na twarzy. Proponuję przygotować ryż z truskawkami na pożywne śniadanie lub szybki deser. Zasmakuje nie tylko dzieciom i na pewno poprawi ci humor.

W skrócie:

Czy pamiętasz ryż z truskawkami jak w przedszkolu? Dla wielu z nas to miłe wspomnienie dzieciństwa. Proponuję podobny przepis na pyszne, pożywne śniadanie, które poprawi ci humor na cały dzień. Ryż na mleku z truskawkami można także przygotować na szybki deser dla dzieci i nie tylko. Do gotowania warto wybrać okrągły ryż o krótkich ziarnach, ponieważ łatwiej się sklei, a o to nam chodzi. Ryż wolniutko gotujemy na mleku – zwykłym lub roślinnym. Co jakiś czas trzeba go mieszać, aby się nie przypalił. Dodatek cukru wanilinowego na koniec sprawi, że danie nabierze cudownego aromatu. Truskawki możesz pokroić lub rozdrobnić widelcem na słodką miazgę. Jeśli lubisz ryż z truskawkami i śmietaną, to dodaj ją na samym końcu. Wystarczy łyżka śmietany lub jogurtu na jedną porcję.

Ryż z truskawkami – przepis na pożywne śniadanie

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g truskawek,

  • ¾ szklanki okrągłego ryżu,

  • 1 l mleka zwykłego, kokosowego lub migdałowego,

  • łyżka masła,

  • łyżka cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • szczypta soli,

  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu (opcjonalnie).

Jak zrobić ryż na mleku z truskawkami?

  1. W rondelku roztopiłam masło, wlałam mleko, dodałam zwykły cukier, zagotowałam.

  2. Zmniejszyłam ogień i wsypałam ryż. Gotowałam na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszałam.

  3. Na koniec dodałam szczyptę soli i cukier wanilinowy.

  4. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i rozdrobniłam widelcem.

  5. Ryż zdjęłam z ognia, przełożyłam do miseczek. Na wierzchu polałam truskawkowym sosem. Możesz także dodać łyżkę śmietany lub jogurtu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ryż na mleku z truskawkami to smak dzieciństwa. Przygotuj pożywne śniadanie lub deser dla całej rodziny - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny