MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co jadła królowa Elżbieta II? Pieczone ryby, chrupiące krakersy i czarna herbata. Zobacz przysmaki zajadane przez 70 lat panowania

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zdjęcie wykonano w 1996 roku podczas wizyty królowej w Polsce.
Zdjęcie wykonano w 1996 roku podczas wizyty królowej w Polsce. Żyburtowicz/AKPA
Królowa Elżbieta II urodziła się 21 kwietnia 1926 roku w Londynie. Zmarła 8 września 2022 roku. Królowa rządziła Zjednoczonym Królestwem przez 70 lat odciskając piętno nie tylko na polityce, ale także na kulturze i popkulturze. Grono miłośników monarchii brytyjskiej żywo interesowało się każdym aspektem życia królowej. Dieta Elżbiety II oraz jej ulubione przekąski nie pozostawały bez echa. Przyjrzeliśmy się najciekawszym z nich.

W skrócie

Dieta królowej Elżbiety II – kanapka z dżemem

Elżbieta Aleksandra Maria Windsor nie zawsze sięgała po zdrowe i luksusowe przysmaki. Jak na kobietę, która żyła 96 lat, zaskakujące jest, że jej ulubioną przekąską była kanapka z dżemem. Monarchini nawet zażartowała z tego faktu, ujawniając na oficjalnym kanale Youtube rodziny królewskiej, że zjadła podwieczorek z misiem Puddingtonem. Nieokrzesany gość najpierw wypił całą herbatę, a następnie zniszczył łapą zaserwowane ciasto z kremem. Wtedy miś Puddington chcąc zatrzeć złe wrażenie, zaoferował królowej Elżbiecie kanapkę z marmoladą.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć ulubione dania królowej Elżbiety II

Dobrodusznie zaoferował królowej przekąskę, którą zawsze trzyma w czapce na kryzysowe sytuacje. Wtedy monarchini przyznała i pokazała, że w swojej torebce także trzyma kanapkę z dżemem. Nagranie ukazało się z okazji obchodów urodzin monarchini i było zabawnym nawiązaniem do upodobań kulinarnych królowej. Pracownicy pałacu królewskiego donosili, że była to ulubiona przekąska królowej przez ponad 90 lat jej życia.

Czytaj także:

Królewskie śniadanie Elżbiety II

Królowa zawsze zaczynała dzień od filiżanki angielskiej czarnej herbaty Earl Grey bez cukru oraz krakersów lub ciastek podobnych do herbatników. Szczególnie lubiła oblane czekoladą ciastka marki Chocolate Bath Olivers. Po porannych przygotowaniach, czyli kąpieli i wybraniu ubrania, królowa zwykła jeść główne śniadanie. Złożone z płatków śniadaniowych Special K marki Kellog’s. W trakcie śniadania na stole nie mogło zabraknąć też tostów i ulubione marmolady monarchini. Od czasu do czasu królowa prosiła o jajecznicę z wędzonym łososiem.

- Jej Królewska Mość zazwyczaj zaczyna dzień od prostej filiżanki herbaty i herbatników, a następnie miski płatków zbożowych, słynnych serwowanych z Tupperware — pisała Katie Nicholl, brytyjska biografka rodziny królewskiej, cytowana przez Cosmopolitan.

Lunch po królewsku

Warto wiedzieć, że królowa Elżbieta II była zwolenniczką ginu i słodkiego, aromatyzowanego wina Dubonnet. W kwestii jedzenia monarchini nie miała wysokich wymagań. Lubiła jeść grillowane ryby lub kurczaka. Wśród ryb królowa najczęściej wybierała solę ze szpinakiem i cukinią. Chętnie sięgała po sałatkę z kurczakiem.

W ciągu dnia królowa lubiła zjeść podwieczorek (afternoon tea) złożony z czekoladowych ciasteczek popijanych czarną, mocną herbatą. Elżbieta II uwielbiała czekoladę w każdej postaci. Na deser monarchini sięgała także po owoce. Uwielbiała zjadać truskawki i brzoskwinie.

Pieczeń na kolację

Podobnie jak lunch Elżbieta II nie chciała komplikować sobie menu. Lubiła mięso ugotowane w prosty sposób i porcję sezonowych warzyw. W niedzielę królowa obowiązkowo jadła pieczeń. W czasie wyjątkowych okazji monarchini chętnie sięgała po kieliszek szampana.

- Na kolację HRH zwykle je przystawkę, a następnie danie główne, a jej ulubionym daniem jest jagnięcina oprócz dziczyzny. Na deser oddaje się tortowi czekoladowemu, który wystarczy, aby zaspokoić jej zachciankę na słodycze – dodała Katie Nicholl w rozmowie z Cosmopolitan.

Aktualnie po śmierci królowej Elżbiety II, tron przejął jej syn Karol. Proces został przeprowadzony dzięki wcześniejszym instrukcjom zawartym w planie London Bridge, czyli działaniach stworzonych w razie śmierci monarchini.

Zobacz w galerii ulubione przysmaki królowej Elżbiety II:

Zdjęcie wykonano w 1996 roku podczas wizyty królowej w Polsce.

Co jadła królowa Elżbieta II? Pieczone ryby, chrupiące krake...

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Co jadła królowa Elżbieta II? Pieczone ryby, chrupiące krakersy i czarna herbata. Zobacz przysmaki zajadane przez 70 lat panowania - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny