Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Białysy - przysmak z Białegostoku. Warsztaty kulinarne.

(uz)
były przygotowywane także przez dzieci
były przygotowywane także przez dzieci fot. Wojciech Oksztol
Białysy to pszenne bułeczki z cebulą i odrobiną maku. W przedwojennym Białymstoku był to prawdziwy przysmak.

W niedzielę uczestnicy warsztatów kulinarnych w Cafe Esperanto mogli spróbować, jak smakują białysy zaraz po wyjęciu z pieca. Najpierw musieli jednak wspólnie wyrobić ciasto na białysy, uformować bułeczki i ułożyć je na blaszkach.

W sobotę natomiast odbyły się warsztaty kulinarne w restauracji Pruszynka, gdzie przygotowywano kiszkę ziemniaczaną. Weekendowe warsztaty kulinarne to kolejna odsłona białostockiego szlaku kulinarnego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny