Białystok. Grecka Restauracja już nie tylko Online - ma lokal na ul. Lipowej

(peż)
Prawdziwa grecka kawa, zmielona na pył, parzona w tygielku od razu z cukrem, jest gęsta i ma aromat, i smak, który jak raz nas uwiedzie, to już nam nie przejdzie przez lata. Taką właśnie kawę przyrządza Dimitrios Chatzimpeis w Białymstoku.

 Dimitrios przyjechał do Białegostoku cztery lata temu. Serwuje tu prawdziwe greckie dania, takie jakie przyrządzała jego ponad 80-letnia już mama. Nieraz do niej dzwoni do Aten, żeby podpytać o tajniki jakiegoś przepisu, który wykorzystuje potem w restauracji w Białymstoku. Jej właścicielem jest Łukasz Szczepański, który 2 lata temu otworzył w mieście Grecką Restaurację Online - siedzibe miala przy ul. Bohaterów Monte Casinom a jej specyfiką (poza oczywiście charakterem kuchni) było to, że działała tylko na wynos i w dodatku do późnych godzin nocnych: zamówienia można było zamawiać od godziny 12 do północy. A od czwartku do soboty - aż do godz. 3 nad ranem.

Greckie przysmaki nadal są dostępne o takich porach, ale od tygodnia Grecka Restauracja Online zaprasza też gości do swojego lokalu przy ul. Lipowej 32, dołączając w ten sposób do kilku już obecnych "greckich adresów" w mieście, takich jak np. Penteon przy ul. Mickiewicza, czy otwartej także stosunkowo niedawno restauracji Grec przy ul. Grochowej.

Lokal  Łukasza Szczepańskiego utrzymany jest w kolorach bieli z błękitem, malunkami na ścianie przypominając klimaty greckiej wyspy Santorini. Muzyka też jest grecka, podobnie - co ma dużo większe znaczenie dla kubków smakowych gości tego miejsca - jak większość produktów, z których serwowane są tu potrawy. Specjalnością Dimitriosa Chatzimpeisa jest musaka, ale poza tym można tu zamówić  pitę, gyros, bifteki (kotlety z siekanego mięsa), souvlaki (szaszłyki z karkówki), psaronefri (polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami), pajdakię (grillowaną jagnięcinę),  stifado (grecki gulasz wołowy) oraz kalmary i krewetki. Do tego mamy wypiekane w restauracji chlebki, sałatki i tzatziki. I 30 gatunków pizzy, w ktorej również wykorzystane są oryginalne greckie składniki. Takim nowym przysmakiem jest np. - polecone właśnie przez mamę Dimitriosa - pure z bakłażana z dodatkiem orzechów i prawdziwej greckiej fety. 

W potrawach znajdziemy grecki makaron, oliwki, cebulki. Na dniach do restauracji trafi też kilka odmian greckiego piwa i Retsiny - białego, greckiego  wina o żywicznym posmaku. Jest z nim jak z grecką kawą - jak się polubi, to na zabój. A ze słodyczy np. grecka chałwa robiona wedle oryginalnej receptury (z dodatkiem kaszy manny).  

Otwarcie lokalu nie oznacza, że nie ma możliwości zamawiania dań online. Portal działa nadal, ale - jak mówi Łukasz Szczepański - grecka kuchnia, zwłaszcza przyrządzona  tak wyśmienicie, jak to potrafi Dimitrios, najlepiej smakuje podana prosto z kuchni, na ładnym talerzu, w greckich klimatach.  

Godziny otwarcia:

poniedziałek - środa: od 12 do 24
czwartek - sobota: od 12 do 2
niedziela: od 12 do 24

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie