Białostoccy uczniowie zebrali dla zwierząt z Akcent ZOO ponad 1,5 tony żołędzi

OPRAC.:
Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Marcin Jakowiak/UM Białystok
Podsumowano jesienną akcję robienia zimowych zapasów żołędzi. W wielkiej zbiórce uczestniczyła młodzież i dzieci z 49 placówek oświatowych w Białymstoku.

Już po raz ósmy białostoccy uczniowie i przedszkolaki zaangażowały się w akcję zbierania żołędzi. Tym razem chęć uczestnictwa zgłosiło się 49 placówek oświatowych: 27 przedszkoli, 18 szkół podstawowych, szkoła INFOTECH, Zespół Szkolno-Wychowawczy w Białymstoku, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy i XI Liceum Ogólnokształcące. Uczniowie z tych placówek zebrali łącznie 1659 kg żołędzi. W ramach podziękowania wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy.

- W akcji zbierania żołędzi nie chodzi o rywalizację. Jej celem jest przede wszystkim edukacja, która służy rozwijaniu u dzieci i młodzieży proekologicznych zachowań, nauka mądrego korzystania z zasobów przyrody oraz aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu - mówi Anna Kowalska z Departamentu Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Białymstoku.

Zwierzęta w ZOO mają zapewnione odpowiednie wyżywienie, a ich jadłospis zatwierdza lekarz weterynarii opiekujący się białostockim zwierzyńcem. Zebrane żołędzie stanowią jednak cenne uzupełnienie diety i są przysmakiem jeleni, danieli i świnek wietnamskich. W naturze są chętnie zjadane przez sarny, jelenie, dziki, żubry, wiewiórki, a nawet niektóre ptaki, np. sójki.

Nasiona dębu, którymi są żołędzie, to źródło węglowodanów, z czego skrobia stanowi około 37% ich masy. Skrobia jest wielocukrem, który dostarcza energii, co ma znaczenie zwłaszcza w okresie zimy. Dzięki długiemu procesowi trawienia zwierzęta są syte przez wiele godzin. Ponadto w żołędziach znajdują się witaminy A, E oraz te z grupy B, a także minerały – potas, żelazo, magnez, fosfor i miedź. Żołędzie mogą też pomagać zwierzętom w razie wystąpienia zaburzeń trawiennych. Należy pamiętać, aby w rozważny sposób podawać żołędzie zwierzętom, gdyż w swoim składzie zawierają garbniki. Te gorzkie i niesmaczne związki organiczne mogą być szkodliwe, zwłaszcza jeśli są spożywane w dużych ilościach. Dlatego stanowią one jedynie uzupełnienie diety, a nie jej podstawę.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Fogiel: bon-moty Korwin-Mikkego nie naprawią ekonomii

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie