[galeria_glowna]
- Najlepsza kiszkę robi się z ziemniaków typu irga najlepiej pochodzących z okolic Moniek, do tego koniecznie trzeba dodać boczek oczywiście z podlaskiej świni. - mówi Roman Bagiński z Białegostoku. - Taką kiszkę robiła jeszcze moja mama, ja swoją urozmaiciłem odrobiną duszonych borowików.
Pan Roman zdobył mistrzostwo świata w kiszce w kategorii indywidualnej podczas festiwalu Uroczysko w Supraślu. Pierwszy raz wziął udział w tych zawodach, choć od dawna namawiali go do tego znajomi. Dla nich kiszka w wykonaniu pana Romana to prawdziwy rarytas.
- Na moich imieninach tradycyjnie na stole króluje ten przysmak, kiedy znajomi poczują jej zapach nie chcą już jeść czegoś innego - przyznaje z radością zwycięzca. - A żona zawsze tyle się przy tej uroczystości napracuje.
Spotkania z Naturą i Sztuką Uroczysko już trwają
W weekend miłośników ziemniaczanych przysmaków w Supraślu nie brakowało. Na Uroczysko, czyli Spotkania z Naturą i Sztuką przyjechało mnóstwo osób z całego regionu. Były koncerty kapel ludowych, kiermasz rękodzieła, ale największe emocje były podczas mistrzostw świata w przygotowywaniu babki i kiszki ziemniaczanej. W dwóch konkurencjach (na dużego producenta i amatora) wystartowało w sumie kilkunastu uczestników. Ich wyroby oceniało specjalne jury. Najlepsza kiszkę robi zakład garmażeryjny Toma Jana Tomaszuka z Zaścianek. W babce już po raz drugi laureatem został Folwark Nadawki z Osowicz.
- To ważne, że mamy swoją regionalną potrawę, którą możemy pochwalić się w całej Polsce - mówi Jacek Szakirow z folwarku. - Każdy kucharz ma swoją tajemnicę na babkę, najważniejszym jednak jej składnikiem nie jest ziemniak, a serce.
Na festynie można było także skosztować różnych puszczańskich nalewek, które były oceniane przez jurorów.
13. mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej - laureaci
kategoria indywidualna:
kiszka - Roman Bagiński z Białegostoku
babka ziemniaczana - Małgorzata Kędzierska z Supraśla
producenci:
kiszka - Zakład Garmażeryjny Toma z Zaścianek
babka ziemniaczana - Folwark Nadawki
nalewka:
wytrawna- Joanna Kozłowska
słodka - Tadeusz Starski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?