Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

13. mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej (zdjęcia)

Anna Kopeć
świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej, ale także w jedzeniu
świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej, ale także w jedzeniu Wojciech Wojtkielewicz
13. mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej w Supraślu zakończone. To jedna z najbardziej atrakcyjnych imprez w ramach Spotkań z Naturą i Sztuką Uroczysko. Festyn jak co roku przyciąga prawdziwe tłumy ludzi, nie tylko z najbliższych okolic. O nagrody walczyło kilkunastu kucharzy z całego regionu.

[galeria_glowna]
- Najlepsza kiszkę robi się z ziemniaków typu irga najlepiej pochodzących z okolic Moniek, do tego koniecznie trzeba dodać boczek oczywiście z podlaskiej świni. - mówi Roman Bagiński z Białegostoku. - Taką kiszkę robiła jeszcze moja mama, ja swoją urozmaiciłem odrobiną duszonych borowików.

Pan Roman zdobył mistrzostwo świata w kiszce w kategorii indywidualnej podczas festiwalu Uroczysko w Supraślu. Pierwszy raz wziął udział w tych zawodach, choć od dawna namawiali go do tego znajomi. Dla nich kiszka w wykonaniu pana Romana to prawdziwy rarytas.

- Na moich imieninach tradycyjnie na stole króluje ten przysmak, kiedy znajomi poczują jej zapach nie chcą już jeść czegoś innego - przyznaje z radością zwycięzca. - A żona zawsze tyle się przy tej uroczystości napracuje.

Spotkania z Naturą i Sztuką Uroczysko już trwają

W weekend miłośników ziemniaczanych przysmaków w Supraślu nie brakowało. Na Uroczysko, czyli Spotkania z Naturą i Sztuką przyjechało mnóstwo osób z całego regionu. Były koncerty kapel ludowych, kiermasz rękodzieła, ale największe emocje były podczas mistrzostw świata w przygotowywaniu babki i kiszki ziemniaczanej. W dwóch konkurencjach (na dużego producenta i amatora) wystartowało w sumie kilkunastu uczestników. Ich wyroby oceniało specjalne jury. Najlepsza kiszkę robi zakład garmażeryjny Toma Jana Tomaszuka z Zaścianek. W babce już po raz drugi laureatem został Folwark Nadawki z Osowicz.

- To ważne, że mamy swoją regionalną potrawę, którą możemy pochwalić się w całej Polsce - mówi Jacek Szakirow z folwarku. - Każdy kucharz ma swoją tajemnicę na babkę, najważniejszym jednak jej składnikiem nie jest ziemniak, a serce.

Na festynie można było także skosztować różnych puszczańskich nalewek, które były oceniane przez jurorów.

13. mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej - laureaci

kategoria indywidualna:
kiszka - Roman Bagiński z Białegostoku
babka ziemniaczana - Małgorzata Kędzierska z Supraśla

producenci:
kiszka - Zakład Garmażeryjny Toma z Zaścianek
babka ziemniaczana - Folwark Nadawki

nalewka:
wytrawna- Joanna Kozłowska
słodka - Tadeusz Starski

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny