Uwielbiamy gotować. Przygotowywanie smacznych i domowych potraw sprawia nam wiele przyjemności - mówili Maria Tkaczuk i Władysław Dziwnel z Małobrzostowickiego Liceum Przemysłu Przetwórczego w Małej Brzostowicy na Białorusi.
We wtorek oboje mieli okazję pochwalić się swoimi talentami. W białostockim gastronomiku, z którym współpracuje ich szkoła, odbył się konkurs pt. Polsko-białoruska przygoda kulinarna. Młodzi Polacy i Białorusini musieli przygotować potrawy kojarzące się z ich regionami, czyli Podlasiem i Grodzieńszczyzną.
Stoły uginały się od różnych smakołyków. Był na przykład śledź pod pierzynką (z majonezem), babka i placki ziemniaczane, a także sałatki, ciasta i desery. - Nie było aż tak trudno - przekonują Maria i Władysław. - W poniedziałek przygotowaliśmy produkty, a teraz zrobiliśmy z nich dania główne.
Młodzi Białorusini zaprezentowali tort oraz przekąskę, czyli pomidory z serem i oliwkami.
Ewa Kurzyna i Justyna Kapica ugotowały rosół z kołdunami.
- Na początku myślałyśmy, że będzie to zbyt łatwe zadanie. Ale zdecydowałyśmy się, bo naszym zdaniem to typowo podlaska potrawa - mówią dziewczyny.
Kluski zrobiły same, dodając do środka farsz z mięsa wołowego. - Rosół gotowałyśmy pięć godzin - zdradzają dziewczyny.
W szranki konkursu stanęły 44 osoby (po 20 uczestników i po dwóch opiekunów).
Odbył się on dzięki wsparciu Fundacji na rzecz pomocy dzieciom z Grodzieńszczyzny, ministerstwa edukacji oraz Agencji Rynku Rolnego.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?