Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowy sok z buraka to bomba witamin. Wypróbuj szybki przepis na wzmacniający napój na jesień. Ten napój doda rumieńców na twarzy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sok z buraka warto urozmaicić dodatkiem jabłka lub gruszki, aby złagodzić jego smak.
Domowy sok z buraka warto urozmaicić dodatkiem jabłka lub gruszki, aby złagodzić jego smak. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Sok z buraka to znakomite źródło witamin i minerałów. Popularne warzywa warto połączyć z jabłkami, aby złagodzić ich ziemisty smak. Ten sok zrobisz w 10 minut, a regularne picie wzmocni odporność. Zobacz prosty i szybki przepis na sok z buraków.

W skrócie

Domowy sok z buraka to nie tylko pyszny napój, który jest słodki w naturalny sposób. Monika Góralska w serwisie Strona Zdrowia opisała szereg właściwości prozdrowotnych związanych z regularnym piciem soku z buraka. Wśród cennych składników odżywczych wymieniała białko, błonnik, polifenole, karotenoidy i glikozydy oraz witamin w tym duże ilości kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, a także witaminę A, C, E i K. Ponadto w burakach znajdziemy również składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń. Te wszystkie zalety sprawiają, że buraka i jego przetwory można nazwać polskim superfoods.

Sok z buraka – przepis na zdrowy napój

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 (ok. 400 g) jabłka.

Jak zrobić sok z buraka?

Przygotowanie:

  1. Jabłka i buraki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i z owoców usunąć gniazda nasienne. Najlepiej obierać buraki nosząc jednorazowe rękawiczki np.: lateksowe.
  2. Następnie buraki i jabłka należy pokroić w kostkę do rozmiaru, który bez problemowo wrzucicie do wejścia sokowirówki.
  3. Buraki i jabłka można wkładać naprzemiennie, aby smaki od razu się połączyły. Można też po wyciśnięciu soku dokładnie go wymieszać. Pozostałe wytłoczyny z buraka i jabłka można użyć np.: do surówki lub upiec z nimi ciasto.
  4. Sok z buraka po wyciśnięciu można przelać przez sitko o drobnej gęstości, aby pozbyć się powstałej pianki.
  5. Domowy sok z buraka warto pić zaraz po przygotowaniu, gdyż wtedy ma największe stężenie witamin.

Dodatki do soku z buraka

Własnoręcznie przygotowany sok z buraków można urozmaicić dodatkiem różnych owoców i warzyw. Szczególnie polecamy dodatek marchewki, gruszki, korzenia i natki pietruszki oraz selera. Sok z buraka można zrobić także z ukiszonych buraków. Według tej metody buraki będą miały bogatszy smak, a sok będzie smakował w podobny sposób jak zakwas na barszcz czerwony.

Czy można pić sok z surowego buraka?

Co do zasady świeżo wyciśnięty sok z buraka jest zdrowy i nie ma żadnych przeciwwskazań do picia go zaraz po przygotowaniu. Jednak nie każdy smakosz soków powinien pić te z buraków. Z racji obecności szczawianów na jego picie powinny uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową, chorujące na zapalenie nerek, zmagające się z dną moczanową oraz osoby o niskim ciśnieniu.

Sok z buraka należy pić ostrożnie, zaczynając od małych dawek rozcieńczonych wodą i stopniowo zwiększać ilość. Początkowo najlepiej jest więc przez kilka dni pić po 50 ml soku rozcieńczonego z wodą lub z dodatkiem soku z innych owoców. Następnie stopniowo zwiększać dawkę o kolejne 50 ml, a docelowo spożywać ok. 1 szklankę (250 ml) dziennie – pisała Monika Góralska w serwisie poświęconym zdrowiu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zdrowy sok z buraka to bomba witamin. Wypróbuj szybki przepis na wzmacniający napój na jesień. Ten napój doda rumieńców na twarzy - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny