MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa i szybka surówka z cukinii i ogórka. Sekretem smaku jest wyśmienity sos. Poznaj prosty przepis na chrupiącą surówkę do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Chrupiąca i pyszna surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiąca i pyszna surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Surówka z cukinii i ogórka to prawdziwy hit. Jest zdrowa, chrupiąca i lekka. Wyjątkowego smaku dodaje jej sos z miodem i musztardą oraz z odrobiną aromatycznego czosnku niedźwiedziego, czyli tzw. cebuli czarownic. Sprawdź, jaka jest smaczna. Wypróbuj prosty przepis na najlepszą i szybką surówkę do obiadu.

Spis treści

Szybka surówka. Przepis z cukinią i ogórkiem

Mam dla ciebie prosty przepis na pyszną surówkę z cukinii i ogórka. Taki dodatek do obiadu posmakuje każdemu. Surówka jest lekka, chrupiąca i wyrazista w smaku. Polana miodowo-musztardowym sosem winegret smakuje wyśmienicie. Możesz podać ją jako przekąskę lub dodatek do pieczeni, gulaszu czy kotletów. Serdecznie polecam.

Przepis na surówkę z cukinii i ogórka

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 3 - 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 młoda cukinia średniej wielkości lub dwie małe,
  • 2 ogórki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić szybką surówkę do obiadu z cukinii i ogórka?

Przygotowanie:

  1. Umyj cukinię, przekrój na pół i pokrój na małe talarki. Możesz dla ułatwienia zetrzeć ją na tarce lub szatkownicy.
  2. Umyj ogórki i obierz.
  3. Pokrój ogórki lub zetrzyj na tarce. Posól warzywa i odstaw na kilka minut.
  4. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, musztardę i olej.
  5. Dopraw sos czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
  6. Posolona cukinia i ogórki mogły puścić wodę. Odcedź warzyw i polej sosem.
  7. Całość wymieszaj.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje latem, gdy jest młoda i ma cienką skórkę. Cukinia ma niski indeks glikemiczny (IG=15), a także mało kalorii – w 100 g cukinii jest 16 kcal. Jej prozdrowotne właściwości są nieocenione. Dostarcza nam m.in.

  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • błonnika pokarmowego.

Warzywo to uznawane jest za jedno z najzdrowszych i ekologicznych, ponieważ nie kumuluje metali ciężkich i azotanów. Wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników w organizmie, które są przyczyną rozwoju wielu przewlekłych chorób.

Co zrobić z cukinii?

Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne, idealne do przygotowywania zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich ciast.

Na obiad polecamy wyśmienitą cukinię faszerowaną kurczakiem gyros. Ma ona wyrazisty smak i jest bardzo sycąca. Świetnie smakuje także delikatna zupa krem z cukinii. Podaj ją np. z grzankami lub podprażonymi pestkami z dyni.

Fani słodkich smaków z pewnością docenią smak delikatnych czekoladowych muffinek, udekorowanych polewą i wiórkami kokosowymi. Pyszne jest także klasyczne kakaowe ciasto z cukinii.

Cukinię warto także wykorzystać do przygotowania przetworów na zimę. Polecam przepis na prostą do wykonania i bardzo smaczną sałatkę z cukinii na zimę którą wystarczy pasteryzować 20 minut w piekarniku. Można ją podać do obiadu, a także jako dodatek do kanapek, pasztetów czy ryby.

Chrupiąca i pyszna surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zdrowa i szybka surówka z cukinii i ogórka. Sekretem smaku j...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny