Spis treści
Szybka surówka. Przepis z cukinią i ogórkiem
Mam dla ciebie prosty przepis na pyszną surówkę z cukinii i ogórka. Taki dodatek do obiadu posmakuje każdemu. Surówka jest lekka, chrupiąca i wyrazista w smaku. Polana miodowo-musztardowym sosem winegret smakuje wyśmienicie. Możesz podać ją jako przekąskę lub dodatek do pieczeni, gulaszu czy kotletów. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić surówkę z cukinii i ogórka.
Przepis na surówkę z cukinii i ogórka
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 3 - 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 młoda cukinia średniej wielkości lub dwie małe,
- 2 ogórki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić szybką surówkę do obiadu z cukinii i ogórka?
Przygotowanie:
- Umyj cukinię, przekrój na pół i pokrój na małe talarki. Możesz dla ułatwienia zetrzeć ją na tarce lub szatkownicy.
- Umyj ogórki i obierz.
- Pokrój ogórki lub zetrzyj na tarce. Posól warzywa i odstaw na kilka minut.
- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, musztardę i olej.
- Dopraw sos czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
- Posolona cukinia i ogórki mogły puścić wodę. Odcedź warzyw i polej sosem.
- Całość wymieszaj.
Czytaj także: Wypróbuj przepis na sałatkę z czosnkiem i serem feta. Oto szybka i zdrowa przystawka na co dzień
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje latem, gdy jest młoda i ma cienką skórkę. Cukinia ma niski indeks glikemiczny (IG=15), a także mało kalorii – w 100 g cukinii jest 16 kcal. Jej prozdrowotne właściwości są nieocenione. Dostarcza nam m.in.
- witaminy C,
- witaminy A,
- błonnika pokarmowego.
Warzywo to uznawane jest za jedno z najzdrowszych i ekologicznych, ponieważ nie kumuluje metali ciężkich i azotanów. Wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników w organizmie, które są przyczyną rozwoju wielu przewlekłych chorób.
Co zrobić z cukinii?
Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne, idealne do przygotowywania zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich ciast.
Na obiad polecamy wyśmienitą cukinię faszerowaną kurczakiem gyros. Ma ona wyrazisty smak i jest bardzo sycąca. Świetnie smakuje także delikatna zupa krem z cukinii. Podaj ją np. z grzankami lub podprażonymi pestkami z dyni.
Fani słodkich smaków z pewnością docenią smak delikatnych czekoladowych muffinek, udekorowanych polewą i wiórkami kokosowymi. Pyszne jest także klasyczne kakaowe ciasto z cukinii.
Cukinię warto także wykorzystać do przygotowania przetworów na zimę. Polecam przepis na prostą do wykonania i bardzo smaczną sałatkę z cukinii na zimę którą wystarczy pasteryzować 20 minut w piekarniku. Można ją podać do obiadu, a także jako dodatek do kanapek, pasztetów czy ryby.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: