MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekana wersja przysmaku z dzieciństwa. Słodki, puszysty kogel-mogel z owocami. Przygotuj łatwy, wykwintny deser

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zapiekana wersja PRL-owskiego przysmaku z dodatkiem owoców to wykwintny deser
Zapiekana wersja PRL-owskiego przysmaku z dodatkiem owoców to wykwintny deser Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Słodki, puszysty kogel-mogel to przysmak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Wersja zapiekana jest znacznie bezpieczniejsza, bo nie musimy spożywać surowych żółtek. Dodatek owoców i orzechów zamieni kogel-mogel w pyszny i wykwintny deser.

W skrócie

Kto się wychował w czasach PRL, ten wie, że nie było wówczas lepszego deseru niż słodki, puszysty kogel-mogel. Dziś raczej mało mam, czy nawet babć podaje go swoim dzieciom czy wnukom. Po pierwsze wyparły go łatwo dostępne gotowe produkty: budynie, flany, musy i kremy. Po drugie widmo salmonelli wydaje się groźniejsze niż w latach 80. Być może kiedyś o tym nie myśleliśmy albo po prostu kupowaliśmy jajka ze sprawdzonego źródła.
Jako zagorzała wielbicielka PRL-owskiego przysmaku sama miałabym dziś obawy przed zjedzeniem surowych żółtek. Na szczęście bardzo szybko i łatwo można przyrządzić zapiekany kogel-mogel. Dodatek owoców i orzechów zamieni go w wykwintny deser.

Zapiekany kogel-mogel – bezpieczna wersja PRL-owskiego przysmaku

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • banan,
  • maliny,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • orzechy laskowe.

Jak przygotować zapiekany kogel-mogel?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokroiłam banana i ułożyłam go na dnie kokilek.
  3. Na bananie ułożyłam maliny.
  4. Utarłam żółtka i cukier na białą, puszystą masę.
  5. Wylałam masę do kokilek i posypałam posiekanymi orzechami.
  6. Wstawiłam do piekarnika na ok. 10 minut, aż kogel-mogel się zarumienił.
  7. Gotowy deser udekorowałam owocami. Należy go jeść od razu po przygotowaniu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zapiekana wersja przysmaku z dzieciństwa. Słodki, puszysty kogel-mogel z owocami. Przygotuj łatwy, wykwintny deser - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny