Spis treści
Witaminą B12, zwana jest kobalaminą lub czerwoną witaminą. Substancja ta jest niezbędna przy powstawaniu krwi, ma wpływ na układ pokarmowy i psychikę. Niedobór witaminy B12 wywołuje anemię złośliwą, jest odpowiedzialny za trwałe uszkodzenia układu nerwowego.
Za co odpowiada witamina B12 w organizmie?
Witamina B12 odpowiada m.in. za zdrowie psychiczne, układ pokarmowy i krwionośny.
Kobalamina usprawnia funkcjonowanie nerwów i uczestniczy w tworzeniu neuroprzekaźników, co bezpośrednio wpływa na psychikę. Witamina B12 odpowiada za syntezę serotoniny - hormonu szczęścia. Brak odpowiedniej ilości B12 odpowiada za zaburzenia tego neuroprzekaźnika, a to z kolei prowadzi do wahań nastroju i rozdrażnienia oraz depresji.
Witamina B12 (czerwona witamina) bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Jej niedobór będzie prowadził do anemii. Witamina B12 w krwiobiegu hamuje wzrost homocysteiny odpowiedzialnej za miażdżycę.
Witamina B12 odpowiada za przebieg procesów metabolicznych w komórkach i ich podział, a co za ty idzie przekazywanie energii i wzrost organizmu. Wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka;
SYMPTOMY NIEDOBORU WITAMINY B12
Najczęstsze objawy niedoboru B12 to: komplikacje w działaniu układu krwionośnego, demencja u osób starszych, chwiejność nastrojów, uczucie niepokoju, apatyczność i uczucie chronicznego zmęczenia.
Niedobór witaminy B12 objawiający się w zaburzeniach psychicznych to także: pogorszenie sprawności umysłowej, kłopoty z pamięcią, depresja, zaburzenia osobowości pacjenta.
Warto tu podkreślić, że pojawiające się z wiekiem problemy z jelitami i przyswajaniem witaminy B12, przyczyniają się do wystąpienia chorób związanych z demencją bądź starczym otępieniem.
Kolejne symptomy hipowitaminozy to:
- duszności,
- niskie ciśnienie krwi,
- zawroty głowy,
- drętwienia rąk i nóg,
- osłabienia mięśni kończyn,
- zapalenia skóry i jej żółte zabarwienie,
- zaczerwienienia oczu i języka.
Brak witaminy B12 może też objawiać się wymiotami, biegunką.
W jakich produktach żywnościowych znajduje się witamina B12?
Witaminy to substancje, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie lub syntetyzuje je w zbyt małych ilościach. Witamina B12 występuje w dużych ilościach w produktach odzwierzęcych takich jak mleko, żółtko jaj, mięso, wątroba, nerki, ryby, ostrygi. Jednak nie wystarczy objadać się mięsem, żeby mieć wystarczającą ilość witaminy B12.
Witamina B12 jest wytwarzana także w niedużych ilościach w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe i błonę śluzową żołądka. Ponieważ produkują ją bakterie witaminę B12 nazywamy również "witaminą brudu". Co ciekawe małpy żyjące dziko niejedzące mięsa nie mają problemu z niedoborem witaminy B12. Natomiast gdy trafią do ogrodu zoologicznego, gdzie panują sterylne warunki, zaczynają się kłopoty. Dzieje się tak ponieważ osobniki żyjące dziko nie przestrzegają zasad higieny i mają cały czas styczność z bakteriami występującymi z ich środowisku. Zdarza się, że wraz z owocem zjedzą też robaka. Tak więc higiena, chroniąca ludzi przed chorobami, przyczynia się do niedoboru B12.
WYSTĘPOWANIE WITAMINY B12
Witamina B12 nie występuje w produktach roślinnych. Produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają najwięcej witaminy B12:
- nerki i wątroby (cielęce, wołowe, drobiowe),
- ryby i "owoce morza",
- jaja,
- nabiał (mleko, jogurty naturalne, sery pleśniowe)
Wegańskim produktem bogatym w witaminę B12 są drożdże spożywcze. Można też pić napoje roślinne wzbogacone tą witaminą.
Skąd niedobór witaminy B12?
Niedobór witaminy B12 najczęściej wynika ze źle zbilansowanej diety. Często jest powiązany z chorobami jelit. Do hipowitaminozy przyczynia się również siedzący tryb życia i stosowania używek.
Kiedy witamina B12 powinna być suplementowana?
Już z poprzednich uwag można zauważyć, że grupom szczególnie narażoną na niedobory witaminy B12, a nawet jej brak, są weganie i wegetarianie ograniczający nabiał. Warto pamiętać o badaniach krwi i suplementacji witaminą B12 (otrzymywaną w sposób syntetyczny) oraz o tym, że odpowiednia flora bakteryjna w jelitach może dostarczyć nam tej witaminy.
Suplementowana witamina B12 powinna znaleźć się w diecie osób starszych, oraz tych którzy mają problemy z jelitami. Choroby jelit bezpośrednio przyczyniają się do zaburzeń wchłaniania witaminy.
SUPLEMENTY WITAMINY B12
Witamina B12 suplementowana w tabletkach powinna być w odpowiednia wysokiej dawce np. 500 μg oraz w postaci metylokobalaminy lub cyjanokobalaminy. Witamina B12 w zastrzykach domięśniowych podawana jest tylko w skrajnych przypadkach, takich jak osłabienie organizmu czy anemia.
Dzienne spożycie witaminy B12 zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia:
- dzieci (1-3 lata) – 0,9 μg/d;
- dzieci (4-6 lat) – 1,2 μg/d;
- dzieci (7-9 lat) – 1,8 μg/d;
- dzieci i młodzież – 1,8 do 2,4 μg/d;
- dorośli – 2,4 μg/d;
- kobiety w ciąży – 2,6 μg/d;
- kobiety karmiące piersią – 2, 8 μg/d.
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Pozostajemy po właściwej stronie historii. Nie zwalniamy tempa - mówi szef Wargamingu
- Jasny cel filmu "Zielona granica" w wyborach. Mówi o tym szef MON
- Kto prowadzi w wyścigu wyborczym? Poznaliśmy wyniki najnowszego sondażu
- „Polacy oczekują potępienia filmowych kłamstw”. Ziobro w nowym spocie PiS - WIDEO