W skrócie:
Mam dziś dla ciebie propozycję prostego i pysznego obiadu, który najlepiej smakuje wiosną. Oczywiście dlatego, że właśnie w tym czasie mamy sezon na wspaniałe warzywo, jakim jest młoda kapusta. Można ją przygotować na wiele sposobów, np. zrobić z niej kapuśniak, gołąbki lub bigos. W przepisie, który podaję poniżej, najpierw obsmażamy schab, a potem dusimy go razem z kapustką. Powstaje więc coś podobnego do bigosu z młodej kapusty lub gulaszu. Całe danie jest niezwykle delikatne oraz aromatyczne i bardzo sycące. Po raz kolejny powtarza się zasada, że najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. W tym daniu używamy zaledwie kilku składników, a efekt jest wyśmienity. Wypróbuj przepis na schab duszony z młodą kapustą i przygotuj pyszny obiad.
Schab duszony z młodą kapustą
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g schabu,
mała główka młodej kapusty,
2 szklanki bulionu,
2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty),
2 łyżki mąki pszennej,
pęczek koperku,
łyżeczka suszonego tymianku,
olej,
sól, pieprz.
Jak zrobić schab duszony z młodą kapustą?
Schab pokroiłam w kostkę jak na gulasz i obtoczyłam w mące.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam schab i obsmażyłam na złoto. Doprawiłam mięso solą i pieprzem.
Do garnka wlałam bulion, a następnie przecier pomidorowy. Dodałam tymianek i dusiłam schab w sosie ok. 30 minut.
W tym czasie wycięłam głąb z kapusty i pokroiłam ją w paski. Dodałam do mięsa i dokładnie wymieszałam.
Dusiłam całość, aż kapusta zmiękła. W razie potrzeby można jeszcze doprawić danie solą i pieprzem.
Na koniec posypałam wszystko posiekanym koperkiem. Podawałam z ziemniakami z wody.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?