Te grzyby warto zamrozić. Czy trzeba je gotować? Niektóre gatunki można przechowywać nawet do roku! Zobacz, co robić, aby się nie sklejały

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Większość grzybów można mrozić na surowo. Podgrzybki lub borowiki można pakować w całości lub kawałkach. Do tej grupy nie zalicza się grzybów blaszkowatych, np. kurek i rydzów. One wymagają wcześniejszej obróbki, dzięki temu nie staną się gorzkie.
Większość grzybów można mrozić na surowo. Podgrzybki lub borowiki można pakować w całości lub kawałkach. Do tej grupy nie zalicza się grzybów blaszkowatych, np. kurek i rydzów. One wymagają wcześniejszej obróbki, dzięki temu nie staną się gorzkie. GettyImages/czekma13
Prawdziwy boom na grzyby trwa. W tym roku plany nieco pokrzyżowała susza, ale gdy wreszcie przyszedł upragniony deszcz, koszyki obficie się zapełniły. Świeże grzyby trzeba umieć obrabiać. Część szybko traci świeżość i jędrność. Jak zachować pełnię aromatu? Wystarczy dary lasu zasuszyć lub zamrozić. Jak robić to dobrze? Które grzyby nadają się do przechowywania w zamrażarce, a które nie? Niektóre przechowasz nawet do roku.

Mrożenie świeżych grzybów. Dzięki temu się nie zmarnują

Nadmiar grzybów najlepiej zamrozić. Dzięki temu zachowają swoje walory, a przy okazji będą pod ręką w każdej chwili, gdy najdzie nas ochota na pachnącą zupę lub gęsty sos. Okazuje się, że określone gatunki przechowuje się inaczej. W chłodnych warunkach trzyma się te rodzaje, które są w miarę dorodne, a ich miąższ jest zbity.

Wśród grzybów, które można zamrażać, są:

  • podgrzybki,
  • borowiki,
  • gąski,
  • maślaki,
  • kanie,
  • kurki,
  • rydze.

Jak prawidłowo zbierać grzyby w lesie?

Niezależnie od tego, jakie grzyby chcemy mrozić, muszą być one świeże, nierobaczywe i dobrze oczyszczone. Kodeks dobrego grzybiarza wciela się w życie już podczas pobytu w lesie. Lasy Państwowe przypominają, że można zbierać jadalne okazy, ale trzeba to robić umiejętnie.

- Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała – czytamy na stronie Nadleśnictwa Dynów.

Zebranych frykasów nie wkłada się do reklamówek lub worków, grozi to zaparzeniem grzybów. Najlepszym rozwiązaniem jest koszyk wiklinowy. Zaleca się, aby zbiorami gospodarować po powrocie do domu. Część można wykorzystać od razu, część suszyć, a część zostawić na przyszłość.

Mrozić surowe czy gotowane? Tak powinno się obrabiać grzyby

Forma zamrożenia ma znaczenie, niektóre od razu można zapakować i zamrozić, część wymaga wcześniejszej obróbki.

- Trzeba uważać na te blaszkowe. Mrożone na świeżo nie dość, że zgorzknieją, to jeszcze będą miały nadmiar wody w swojej strukturze – mówi nam Kazimierz, grzybiarz z Podlasia.

Grubomięsiste okazy, np. podgrzybki czy borowiki można oczyszczone schować do zamrażarki. Niektórzy polecają jednak obgotowanie, niezależnie od rodzaju, ma to przedłużyć świeżość. W przypadku blaszkowych kurek nie wystarczy wyczyszczenie, nie mrozi się ich na surowo. Trzeba je zblanszować lub obgotować, wielu kucharzy nawet je podsmaża.

Co zrobić, żeby grzyby się nie sklejały?

Włożenie grzybów na ścisk do opakowania może skutkować posklejaniem się ich części. Najlepiej dane okazy posegregować lub podzielić na mniejsze części, np. talarki lub kostkę. W takiej formie powinny zostać równomiernie rozłożone na tackach, w woreczkach strunowych lub w pojemniku na żywność. Można je oddzielić folią. Każde opakowanie powinno być oznaczone datą zamrożenia i nazwą gatunku. Rozmrożonych porcji nie zamraża się ponownie.

Ile czasu grzyby mogą leżeć w zamrażarce?

Mamy przygotowane grzyby, większość bezpiecznie leży w zamrażarkach, ale pojawia się pytanie – jak długo mogą one tam być? Te, które nie zostały poddane obróbce cieplnej, np. podgrzybki, powinno się spożyć w przeciągu pół roku. Kurki oraz gatunki, które zostały sparzone bądź obgotowane, wytrzymają nawet rok. Co ważne, po wyjęciu grzybów, nie trzeba ich do końca rozmrażać. Proces gotowania, smażenia lub duszenia można zacząć już w połowie, dzięki temu nie stracimy wszystkich walorów leśnego przysmaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

24 listopada to dzień buraka! - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie