Szybka pascha wielkanocna na deser. Wypełniam ją czekoladą, orzechami i dorzucam garść rodzynek. Oto sprawdzony przepis na nietypowy sernik

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowa pascha na Wielkanoc to rodzaj sernika na zimno, który jest kremowy, tłusty i po prostu rozpływa się w ustach. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowa pascha na Wielkanoc to rodzaj sernika na zimno, który jest kremowy, tłusty i po prostu rozpływa się w ustach. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Tradycyjna pascha to deser bez pieczenia, który jest dobrze znany na wschodzie Polski. W szczególności w rodzinach prawosławnych. Ten przysmak z racji użycia prostych składników i dość szybkiego przygotowania z powodzeniem rozgościł się w kuchni polskiej. Dzięki użyciu tłustego twarogu i serka mascarpone pascha wielkanocna rozpływa się w ustach.

W skrócie

Wielkanoc trudno wyobrazić sobie bez sernika. Jeśli lubicie przysmaki na zimno, to pascha powinna znaleźć się na waszym świątecznym stole. Kremowa, wypełniona po brzegi bakaliami i dość tłusta. Jednak to użycie kalorycznych i jakościowych składników sprawi, że pascha jest gładka i ma przyjemną konsystencję. Polecam przepis na szybką paschę, którą zrobisz w około 30 minut. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż pascha powinna chłodzić się w lodówce minimum 12 godzin.

W galerii zobaczysz etapy przygotowania paschy

reklama

Pascha na Wielkanoc – prosty i niezawodny przepis na święta

Liczba porcji: na 1 paschę dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut mieszania + 12 godzin w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego Mazurski Smak,
  • 250 g (1 opakowanie) mascarpone Mlekpol,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki orzechów,
  • 50 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczy,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić paschę wielkanocną?

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki i orzechy posiekałam i zalałam gorącą wodą na 10 minut. Po tym czasie odcedziłam.
  2. Żółtka utarłam z cukrem na kogel-mogel.
  3. Dodałam pokruszony twaróg z mascarpone i dalej ucierałam.
  4. Do masy dolałam ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszałam.
  5. Namoczone wcześniej rodzynki z orzechami odcedziłam i dodałam do masy serowej.
  6. Całość delikatnie wymieszałam silikonową łopatką.
  7. Czekoladę ze skórką pomarańczową posiekałam i dodałam do masy serowej.
  8. Masę na paschę wielkanocną dokładnie wymieszałam i przełożyłam do miski wyłożonej gazą lub czystą ściereczką kuchenną.
  9. Tak przygotowaną paschę wielkanocną obciążyłam od góry drewnianą deską i moździerzem na 10 minut, aby masa dobrze się zespoliła.
  10. Następnie paschę wielkanocną bez obciążenia włożyłam do lodówki na minimum 12 godzin.
  11. Przed podaniem paschę wielkanocną udekoruj startą czekoladą, rodzynkami i orzechami.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Domowa pascha na Wielkanoc to rodzaj sernika na zimno, który jest kremowy, tłusty i po prostu rozpływa się w ustach. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Szybka pascha wielkanocna na deser. Wypełniam ją czekoladą, ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny