Na moich kanapkach jest szynka, rzodkiewka i kiełki - z dumą pokazywała Jula Adamska z grupy 6-latków w przedszkolu nr 27.
- Żeby kanapka była zdrowa trzeba dużo warzyw, dlatego ułożyłam ogórka, pomidora i sałatę - dodawała jej koleżanka Iza Nazar.
Jula i Iza oraz ich koleżanki i koledzy przygotowywali kanapki pod okiem uczniów klasy gastronomicznej z białostockiego ZST. Wyobraźnia dzieci w gotowaniu nie zna granic. Były więc kanapki w kształcie ludzików, oryginalne bałwanki z jajek i pomidorów, a nawet pierścionek z rzodkiewki i szczypioru.
Z pomysłem takich zajęć wystąpiła młodzież z Zespołu Szkół Technicznych. I kryje się w tym element edukacyjny.
- W ten sposób chcemy nauczyć maluchy zasad zdrowego żywienia, takich jak jedzenie ciemnego pieczywa, warzyw i owoców - opowiadała Roksana Żmiejko, uczennica Zespołu Szkół Technicznych. - A także wspólnego przygotowywania posiłków.
- Wpajanie zdrowych nawyków od najmłodszych lat jest ważne - opowiada Justyna Świderska, wychowawczyni z PS nr 27. - Chcemy, by dzieci sięgały po warzywa, a nie niezdrowe przekąski. Przez tę akcję chcemy też uczulić rodziców, aby podawali dzieciom wartościowe posiłki.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?