Przepisy wielkanocne od podlaskiej babci

Materiał informacyjny SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA "MLEKPOL" W GRAJEWIE
Świąteczna Babka Majonezowa
Świąteczna Babka Majonezowa

Świąteczna Babka Majonezowa

Ciasto:
• 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 4 jajka
• 3/4 szklanki majonezu
• 1 szklanka cukru
• 1 proszek do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżka kakao
• skórka otarta z cytryny
masło Mazurski Smak
Polewa:
• 2 łyżki kakao
3 łyżki masła Mazurski Smak
3 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
• 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier oraz cukier waniliowy, żółtka i majonez. Delikatnie zmiksuj wszystkie składniki.
Krok 2
Do masy dodaj przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny.
Krok 3
2/3 masy wylej do wysmarowanej masłem foremki na babkę. Do reszty ciasta dodaj kakao i wylej na ciasto. Piecz ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krok 4
Przygotuj polewę. Wszystkie składniki rozpuść razem w małym garnku, a gdy polewa zacznie powoli zastygać polej nią ostudzoną babkę. Smacznego!

Więcej inspiracji świątecznych i nie tylko znajdziesz w najlepszewkuchni.pl

Pascha z bakaliami

Składniki:
500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18% w wiaderku
100 g masła Mazurski Smak
70 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
• 50 g cukru pudru
• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 50 g orzechów włoskich lub migdałów
• Pomarańcze

Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy podpraż na suchej patelni. Wystudź je, a następnie posiekaj razem ze skórką pomarańczową.
Krok 2
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawaj twaróg i śmietankę. Zmiksuj do połączenia składników. Następnie do masy dodaj bakalie i wymieszaj.
Krok 3
Masę przełóż do foremki wyłożonej gazą, wierzch również przykryj gazą. Obciąż całość talerzem i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy. Smacznego!

Więcej inspiracji świątecznych i nie tylko znajdziesz w najlepszewkuchni.pl

Szybki mazurek z migdałami

Składniki:
100 g masła Łaciate
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 1 puszka masy krówkowej
• 200 g płatków migdałowych
• 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Krok 1
Zimne masło, mąkę, majonez i cukier wymieszaj w misce, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 2
Blaszkę wysmaruj masłem, wyłóż dokładnie ciastem i nakłuj dno widelcem w kilku miejscach. Wstaw do zamrażalki na około 20 minut.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 190°C. Ciasto wyciągnij z zamrażalki i piecz przez 20 minut.
Krok 4
W międzyczasie w rondelku podgrzej masę krówkową. Rozpuszczoną masę przelej na upieczony spód i wyrównaj ją. Kiedy masa przestygnie udekoruj ją rozpuszczoną czekoladą i migdałami. Mazurek wstaw do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

Więcej inspiracji świątecznych i nie tylko znajdziesz w najlepszewkuchni.pl

Żurek mocno czosnkowy

Pyszny żurek mocno czosnkowy to niezwykle smaczna zupa, która powinna jak najczęściej gościć na naszym stole. Smaczna, zdrowa, polecana na zwykły, domowy obiad, a także na ważne uroczystości.

Składniki:
• 2 l wody
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• 5 ziemniaków
• 150 g boczku parzonego wędzonego
• 3 kiełbasy śląskie
• 1 cebula
• 7 ząbków czosnku
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 pęczek kopru
• 0,5 l zakwasu na żurek
100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%

Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę razem z pietruszką obierz i pokrój na bardzo drobne kawałki. Następnie umieść warzywa w garnku z wodą i gotuj przez ok. 15 minut.
Krok 2
Kiełbasę śląską pokrój w plastry. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie razem z kiełbasą wrzuć do zupy. Gotuj.
Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do zupy i gotuj do czasu, aż będą miękkie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 4
Na koniec do zupy dodaj zakwas, śmietankę oraz przyprawy. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Żurek przed podaniem udekoruj posiekanym drobno koperkiem. Smacznego!

Więcej inspiracji świątecznych i nie tylko znajdziesz w najlepszewkuchni.pl

Zupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa to pyszne, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. Podana z jajkiem smakuje jeszcze lepiej. Warto wypróbować ten przepis.

Składniki:
1 łyżka masła Łaciate
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki chrzanu
150 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu
• 2 jajka
Bulion:
• 1,5 l wody
• 150 g wędzonych kości wieprzowych
• 1 łyżka soli
• 1 liść laurowy
• 2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj bulion. Połącz ze sobą wszystkie składniki bulionu i gotuj na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 2
Na roztopionym na patelni maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty.
Krok 3
Do garnka wlej przygotowany wcześniej bulion (bez kości), dodaj cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Krok 4
Na koniec dodaj chrzan i śmietankę. Gotuj przez kilka minut. Podawaj z ugotowanym i pokojonymi w ćwiartki jajkami. Smacznego!

Więcej inspiracji świątecznych i nie tylko znajdziesz w najlepszewkuchni.pl

Biała kiełbasa z gruszką i grzybami zapiekana w sosie śmietanowym

Składniki:
• 2 białe surowe kiełbasy
• 1 twarda gruszka
• 1 cebula
• 20 dkg grzybów lub pieczarek
• 4 ząbki czosnku
• 1 pęczek koperku
50 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %
• 1 łyżka majonezu
• sól
• pieprz
• chili
• olej

Przygotowanie:
Krok 1
Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem.
Krok 2
Na spód formy układamy cebulę posiekaną w piórka, na to kiełbasę, a miedzy nią gruszkę przekrojoną na pół. Na górę kładziemy połówki drobnych grzybów oraz ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać). Posypujemy gruboziarnistą solą, pieprzem i chili.
Krok 3
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy kiełbasę około 30 minut. Na 10 minut przed końcem wlewamy śmietanę pomieszaną z majonezem (nie na kiełbasę, tylko na cebulę). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżym koperkiem i podajemy z ziemniakami. Smacznego!

Więcej inspiracji świątecznych i nie tylko znajdziesz w najlepszewkuchni.pl

Pasztet z gęsich wątróbek pod pierzynką z masła

Pasztet z gęsich wątróbek uchodzi z przysmak. Uważa się go za najbardziej wykwintne danie francuskiej kuchni. Co ciekawe, całkiem niedrogo ten rarytas można wykonać samodzielnie w domu.

Składniki:
• 300 g gęsiej wątróbki
• kilka suszonych grzybów
• 1 duża cebula
• 1 kwaśne jabłko
1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
• 1 szklanka bulionu
• 100 g gęsiego smalcu
100 g masła Łaciate
• gałka muszkatołowa
• pieprz
• sól

Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Grzyby zalej niewielką ilością gorącej wody i ostaw, by się namoczyły.
Krok 2
Pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko zeszklij na gęsim smalcu. Na patelnię dorzuć wątróbkę i smaż przez 2-3 minuty. Grzyby wraz z zalewą wlej do reszty składników i gotuj przez kolejne 2 minuty. Odstaw z ognia i przestudź.
Krok 3
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj połowę roztopionego masło i zmiksuj wszystko jeszcze raz.
Krok 4
Gotowy pasztet przełóż do słoiczków, zostaw trochę wolnego miejsca na warstwę tłuszczu. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 5
Schłodzony pasztet z gęsich wątróbek zalej resztką roztopionego masła i schłodź w lodówce, aż do momentu zastygnięcia tłuszczu. Smacznego!

Więcej inspiracji świątecznych i nie tylko znajdziesz w najlepszewkuchni.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny