W skrócie
- Restauracja Ronaldo w Portugalii
- Zdrowe przekąski od Krychowiaka i Lewandowskiej
- Robert Lewandowski – Nine’s w Warszawie
- Arkadiusz Milik - Food&Ball w Galerii Libero w Katowicach
- Kamil Kosowski – Nasza Pączkarnia w Bielsku – Białej
- Radosław Majewski – restauracja Oddeca w Pruszkowie
- Andrzej Supron – restauracja Piecuszek w Warszawie
- Mariusz Pudzianowski – Sala u Pudziana w Białej Rawskiej
Restauracja Ronaldo w Portugalii
Jeden z najsłynniejszych piłkarzy świata, Cristiano Ronaldo, zainwestował w dwie restauracje. Pierwsza - CR7 Corner Bar&Bistro znajduje się w Lizbonie przy Rua do Comercio 54, druga na Maderze, skąd pochodzi piłkarz. Menu restauracji zawodnika Manchesteru zawiera proste dania, doprawione wyszukanymi składnikami. Na przykład skórki ziemniaka serwowane z truflowym aioli (sos czosnkowy – przyp.red.). Ponadto grillowane żeberka w sosie barbecuue i burgery. Na deser Ronaldo oferuje między innymi sernik o smaku słonego karmelu z orzechami pekan.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć biznesy gastronomiczne znanych sportowców
Zdrowe przekąski od Krychowiaka i Lewandowskiej
Ciekawe jest, że sportowcy inwestują także w segment zdrowej żywności. Na przykład Grzegorz Krychowiak, zawodnik reprezentacji Polski w piłce nożnej postawił na własną markę Biogol, oferującą ekologiczne, zdrowe przekąski, m.in. orzechy i suszone owoce. Wśród pań promujących sport i zdrowe odżywianie są natomiast oczywiście Anna Lewandowska z marką Foods by Ann i Ewa Chodakowska z dietetycznymi przekąskami i cateringiem dietetycznym BeBio.
Robert Lewandowski – Nine’s w Warszawie
Restauracja Nine’s Roberta Lewandowskiego mieści w Browarach Warszawskich przy Haberbuscha i Schielego 6. W lokalu można spróbować dań z menu sezonowego, w tym rostbefu ze szparagami lub szparagów z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. W menu głównym znajdziemy rzemieślnicze precle w kształcie dziewiątki z sosami albo z plastrami mostka wołowego. Nazwy dań, kształt lub cena nawiązują do numeru dziewięć, który przypisany jest w reprezentacji Robertowi Lewandowskiemu. W tworzeniu restauracji Nine’s pomaga m.in. Tadeusz Müller, restaurator i prywatnie syn Magdy Gessler.
Arkadiusz Milik - Food&Ball w Galerii Libero w Katowicach
Reprezentant Polski zainwestował w restaurację w 2018 r. Lokal mieści się przy ulicy Tadeusza Kościuszki 229. W Food&Ball można napić się drinka, spotkać z przyjaciółmi i przekąsić co nieco w trakcie oglądania meczu. Na przystawkę można zamówić śląską sałatkę śledziową (hekele) w bułce piwnej z ogórkiem kiszonym. Proponowaną zupą jest rosół z pieczonego kurczaka podawany z pierożkami ravioli. Wśród dań głównych można rozsmakować się w policzkach wieprzowych albo steku z kością. Wegetarianie mogą sięgnąć po ratatouille. Nie zabrakło też burgerów, menu dla dzieci i deserów.
Kamil Kosowski – Nasza Pączkarnia w Bielsku – Białej
Piłkarze tworzą też słodkie biznesy. Jednym z nich jest Nasza Pączkarnia otwarta przez byłego piłkarza Wisły Kraków - Kamila Kosowskiego. Lokal mieści się przy ulicy 11 listopada. W ofercie znajdują się pączki z tradycyjnym różanym nadzieniem lub oryginalne rafaello albo z nutellą.
Radosław Majewski – restauracja Oddeca w Pruszkowie
Piłkarz drużyny Wieczysta Kraków otworzył restaurację Oddeca w Pruszkowie. Lokal mieści się przy ulicy Bolesława Prusa 1a w Parku Potulickich. W menu znajdują się potrawy inspirowane kuchnią śródziemnomorską, np.:
- stek z kalmara z pomarańczą i oliwą sezamową,
- rosół z domowymi kluseczkami,
- pappardelle nero z krewetkami i pomidorkami cherry.
Bartosz Bereszyński i Karol Linetty i Mamma Mia we Włoszech
Warto też wspomnieć, że reprezentanci Polski w piłce nożnej, Bartosz Bereszyński i Karol Linetty, którzy na co dzień grają we włoskich klubach, wspólnie otworzyli restaurację Mamma Mia niedaleko Genui, w mieście Recco przy ulicy Olivari 3. W menu restauracji proponują dania kuchni włoskiej (risotto, pasty i tiramisu).
Andrzej Supron – restauracja Piecuszek w Warszawie
Na warszawskim Ursynowie można posilić się w restauracji Piecuszek założonej przez byłego zapaśnika. Andrzej Supron prowadzi ją wraz z żoną Edytą. Lokal mieści się przy ulicy Piecuszka 1. W menu znajdują się dania wywodzące z kuchni bałkańskiej.
Mariusz Pudzianowski – Sala u Pudziana w Białej Rawskiej
Były strongman i aktualny zawodnik KSW inwestuje w branżę gastronomiczną, a właściwie w... imprezową. Z sukcesem prowadzi salę przeznaczoną na wesela i bankiety przy ulicy Mickiewicza 19 w Białej Rawskiej w woj. łódzkim. Ekipa kucharzy, pracująca dla Mariusza Pudzianowskiego specjalizuje się w daniach kuchni polskiej i miesza je z wpływami kuchni zagranicznych. Menu na życzenie może być dostosowywane do potrzeb pary młodej lub gości imprezy.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: