MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Precle u Lewandowskiego, impreza u Pudziana, rosół u Milika. Restauracje i biznesy gastronomiczne znanych sportowców

Anna Daniluk
Znani i lubiani sportowcy chętnie inwestują w gastronomię. Kliknij, aby zobaczyć restauracje i inne biznesy związane z jedzeniem. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką.
Znani i lubiani sportowcy chętnie inwestują w gastronomię. Kliknij, aby zobaczyć restauracje i inne biznesy związane z jedzeniem. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką. Adam Jankowski/archiwum PolskaPress/Szymon Starnawski/archiwum PolskaPress/Karina Trojok/archiwum PolskaPress/Dziennik Zachodni
Bar z przekąskami do oglądania meczu, restauracja z wyrafinowanym menu, albo kebabownia dla miłośników kulturystyki to tylko niektóre z pomysłów na prowadzenie biznesu gastronomicznego. W portugalskiej Lizbonie można zjeść w lokalu Cristiano Ronaldo CR7 Corner Bar&Bistro, a w Warszawie w Nine’s sygnowanej nazwiskiem Roberta Lewandowskiego. Przyjrzeliśmy się lokalom tworzonym przez znanych sportowców.

W skrócie

Restauracja Ronaldo w Portugalii

Jeden z najsłynniejszych piłkarzy świata, Cristiano Ronaldo, zainwestował w dwie restauracje. Pierwsza - CR7 Corner Bar&Bistro znajduje się w Lizbonie przy Rua do Comercio 54, druga na Maderze, skąd pochodzi piłkarz. Menu restauracji zawodnika Manchesteru zawiera proste dania, doprawione wyszukanymi składnikami. Na przykład skórki ziemniaka serwowane z truflowym aioli (sos czosnkowy – przyp.red.). Ponadto grillowane żeberka w sosie barbecuue i burgery. Na deser Ronaldo oferuje między innymi sernik o smaku słonego karmelu z orzechami pekan.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć biznesy gastronomiczne znanych sportowców

Zdrowe przekąski od Krychowiaka i Lewandowskiej

Ciekawe jest, że sportowcy inwestują także w segment zdrowej żywności. Na przykład Grzegorz Krychowiak, zawodnik reprezentacji Polski w piłce nożnej postawił na własną markę Biogol, oferującą ekologiczne, zdrowe przekąski, m.in. orzechy i suszone owoce. Wśród pań promujących sport i zdrowe odżywianie są natomiast oczywiście Anna Lewandowska z marką Foods by Ann i Ewa Chodakowska z dietetycznymi przekąskami i cateringiem dietetycznym BeBio.

Robert Lewandowski – Nine’s w Warszawie

Restauracja Nine’s Roberta Lewandowskiego mieści w Browarach Warszawskich przy Haberbuscha i Schielego 6. W lokalu można spróbować dań z menu sezonowego, w tym rostbefu ze szparagami lub szparagów z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. W menu głównym znajdziemy rzemieślnicze precle w kształcie dziewiątki z sosami albo z plastrami mostka wołowego. Nazwy dań, kształt lub cena nawiązują do numeru dziewięć, który przypisany jest w reprezentacji Robertowi Lewandowskiemu. W tworzeniu restauracji Nine’s pomaga m.in. Tadeusz Müller, restaurator i prywatnie syn Magdy Gessler.

Arkadiusz Milik - Food&Ball w Galerii Libero w Katowicach

Reprezentant Polski zainwestował w restaurację w 2018 r. Lokal mieści się przy ulicy Tadeusza Kościuszki 229. W Food&Ball można napić się drinka, spotkać z przyjaciółmi i przekąsić co nieco w trakcie oglądania meczu. Na przystawkę można zamówić śląską sałatkę śledziową (hekele) w bułce piwnej z ogórkiem kiszonym. Proponowaną zupą jest rosół z pieczonego kurczaka podawany z pierożkami ravioli. Wśród dań głównych można rozsmakować się w policzkach wieprzowych albo steku z kością. Wegetarianie mogą sięgnąć po ratatouille. Nie zabrakło też burgerów, menu dla dzieci i deserów.

Kamil Kosowski – Nasza Pączkarnia w Bielsku – Białej

Piłkarze tworzą też słodkie biznesy. Jednym z nich jest Nasza Pączkarnia otwarta przez byłego piłkarza Wisły Kraków - Kamila Kosowskiego. Lokal mieści się przy ulicy 11 listopada. W ofercie znajdują się pączki z tradycyjnym różanym nadzieniem lub oryginalne rafaello albo z nutellą.

Radosław Majewski – restauracja Oddeca w Pruszkowie

Piłkarz drużyny Wieczysta Kraków otworzył restaurację Oddeca w Pruszkowie. Lokal mieści się przy ulicy Bolesława Prusa 1a w Parku Potulickich. W menu znajdują się potrawy inspirowane kuchnią śródziemnomorską, np.:

  • stek z kalmara z pomarańczą i oliwą sezamową,
  • rosół z domowymi kluseczkami,
  • pappardelle nero z krewetkami i pomidorkami cherry.

Bartosz Bereszyński i Karol Linetty i Mamma Mia we Włoszech

Warto też wspomnieć, że reprezentanci Polski w piłce nożnej, Bartosz Bereszyński i Karol Linetty, którzy na co dzień grają we włoskich klubach, wspólnie otworzyli restaurację Mamma Mia niedaleko Genui, w mieście Recco przy ulicy Olivari 3. W menu restauracji proponują dania kuchni włoskiej (risotto, pasty i tiramisu).

Andrzej Supron – restauracja Piecuszek w Warszawie

Na warszawskim Ursynowie można posilić się w restauracji Piecuszek założonej przez byłego zapaśnika. Andrzej Supron prowadzi ją wraz z żoną Edytą. Lokal mieści się przy ulicy Piecuszka 1. W menu znajdują się dania wywodzące z kuchni bałkańskiej.

Mariusz Pudzianowski – Sala u Pudziana w Białej Rawskiej

Były strongman i aktualny zawodnik KSW inwestuje w branżę gastronomiczną, a właściwie w... imprezową. Z sukcesem prowadzi salę przeznaczoną na wesela i bankiety przy ulicy Mickiewicza 19 w Białej Rawskiej w woj. łódzkim. Ekipa kucharzy, pracująca dla Mariusza Pudzianowskiego specjalizuje się w daniach kuchni polskiej i miesza je z wpływami kuchni zagranicznych. Menu na życzenie może być dostosowywane do potrzeb pary młodej lub gości imprezy.

Znani i lubiani sportowcy chętnie inwestują w gastronomię. Kliknij, aby zobaczyć restauracje i inne biznesy związane z jedzeniem. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką.

Precle u Lewandowskiego, impreza u Pudziana, rosół u Milika....

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny