MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Popularny baton wycofany ze sklepów. Alergicy nie powinni go jeść

Gabriela Fedyk
Baton z czekoladą i karmelem nie ma na opakowaniu informacji o alergenach
Baton z czekoladą i karmelem nie ma na opakowaniu informacji o alergenach DimaSobko/Getty Images
Znany czekoladowy baton z karmelem został wycofany ze sprzedaży. Jest to spowodowane brakiem ważnej informacji na opakowaniu produktu – nie ma ostrzeżenia o alergenach, jakie może zawierać. Alert o wycofaniu batonika został skierowany przede wszystkim na rynek niemiecki. Warto sprawdzić, czy w naszych zapasach nie ma słodyczy bez informacji dla alergików. Jaki baton czekoladowy został wycofany?

Spis treści

Popularny baton czekoladowy wycofany ze sklepów w Niemczech. O jaki baton chodzi?

Jak podaje niemiecki portal lebensmittelwarnung.de (odpowiednik polskiego GIS-u), batonik Daim pilnie został wycofany ze sprzedaży. Jest to spowodowane tym, że na opakowaniu brakuje niemieckiego oznakowania, przez co nie wiadomo, jakie zawiera alergeny. Słodka przekąska jest zatem potencjalnie niebezpieczna dla alergików.

Wycofana partia batonika Daim. Numer serii, data ważności i inne dane

Czekoladowy batonik Daim został wycofany z niemieckich sklepów. Towar bez odpowiednich oznakowań to ten o numerze serii: OUV2030223.

Dane wycofanego batonika:

  • Produkt: Batonik Daim 2,56 gramów
  • Najlepiej spożyć przed: 11.11.2023
  • Numer serii: OUV2030223
  • Kod EAN: 7310511257507

Czekoladowy baton może zagrażać życiu alergików. Niemcy ostrzegają

Batony Daim w swoim składzie mogą mieć między innymi orzechy i migdały – możemy przeczytać na portalach lebensmittelwarnung.de i produktwarnung.eu. Dla niektórych ich spożywanie może być niebezpieczne. Szczególnie narażeni są alergicy.

Reakcja alergiczna może się różnić u uczulonych osób. Mogą wystąpić:

  • obrzęk błony śluzowej jamy ustnej, języka, gardła i nosa,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • nudności,
  • wysypka,
  • problemy z oddychaniem,
  • wstrząs anafilaktyczny.

Wstrząs anafilaktyczny, czyli szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik (np. orzechy) występuje rzadko, jednak jest niezwykle niebezpieczny dla uczulonych osób. Dlatego lepiej nie spożywać produktów, przy których nie mamy pewności co do zawartości alergenów.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny