Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Otwarcie restauracji "Steakownia" w Białymstoku. Prawdziwy raj dla miłośników wołowiny!

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
"Steakownia" to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku. Dla miłośników dobrego kawałka mięsa!
"Steakownia" to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku. Dla miłośników dobrego kawałka mięsa! Wojciech Wojtkielewicz
W poniedziałkowe południe (30 sierpnia) swoje drzwi otworzył raj dla miłośników mięsa. Steakownia to nowa restauracja w Białymstoku, oferująca dania przygotowane z wołowiny dojrzewającej, pochodzącej z mazurskiego gospodarstwa. Spróbujemy tam aż kilkunastu rodzajów steków.

W "Steakowni" można zjeść wysokiej jakości wołowinę dojrzewającą. Mięso pochodzi z mazurskiego gospodarstwa, w którym hodowane jest 1000 krów francuskich ras. Firma "Warmia", do której należy restauracja, od wielu lat zajmuje się produkcją steków. Na talerzu każdy ma być soczysty, kruchy, delikatny i aromatyczny.

- Mięso sezonujemy przez sześć tygodni. Każdy stek jest poddawany procesowi dojrzewania, od szlachetnych jak rostbef, antrykot i polędwica poprzez steki rzeźnickie jak pajączek, orzech czy gruszka. W naszym menu są doskonałe steki, ale też burgery, tatar czy sałatki - mówi Marcin Korpacz, kierownik restauracji "Steakownia" w Białymstoku. - Wizyta u nas to czysta przyjemność, zaczynając od niezwykłego smaku mięsa, kończąc na profesjonalnej obsłudze - zapewnia.

Menu jest krótkie i nie znajdziemy w nim cen. Wszystkie steki sprzedawane są na wagę. To gość decyduje czy zje 150 gram mięsa, czy kilogram.

- W ofercie mamy również trunki. Do steków polecam odpowiednie, doskonałe wina. Jest też piwo rzemieślnicze, tzw. marcowe. Jego produkcja odbywa się w małym browarze w sercu Mazur, według autorskiej receptury "Steakowni" - podkreśla Korpacz.

Zobacz też:Restauracja Raj w Białymstoku otwarta. Z bezglutenową pizzą i menu dla wegan (ZDJĘCIA)

Restauracja urządzona jest w prawdziwie męskim stylu. Dominuje kolor czarny i czerwony. Z sufitu zwisają dziesiątki lamp w kształcie haków rzeźniczych, na których tradycyjnie zawiesza się ubite zwierzę i rozbiera tuszę. Nie jest to jednak miejsce tylko dla panów. W restauracji odnajdzie się zarówno miłośnik, jak i miłośniczka kawałka dobrej wołowiny.

- Zapraszamy nie tylko mężczyzn, ale też kobiety, które lubią mięso i cenią sobie jego wysoką jakość. Myślę, że w "Steakowni" każde spotkanie, prywatne czy firmowe, z pewnością się uda. Można też u nas kupić mięso na własny użytek, np. na grilla. To świetna opcja. Na miejscu podpowiadamy jak przyrządzić i przyprawić stek, by nawet w domowych warunkach wyszedł perfekcyjny - mówi kierownik "Steakowni".

Zaznacza, że zwierzęta w mazurskiej hodowli są traktowane w sposób humanitarny. Krowy, której idą na ubój, nie mogą być zestresowane, ponieważ wtedy zmienia się PH ich organizmu. Stres wpływa bardzo negatywnie na jakość mięsa zwierząt rzeźnych.

Zobacz też:VikOl to nowa restauracja w Białymstoku. Otworzyli ją uchodźcy. W menu są dania tradycyjne i artystycznie podane (ZDJĘCIA)

"Steakowania" to sieć restauracji dostępnych m. in. w Olsztynie, Warszawie i Gdańsku. W Białymstoku mieści się przy ul. Lipowej. Zaprasza gości od godz. 12 do 22 (godziny otwarcia mogą wkrótce ulec zmianie).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny