W skrócie:
Szybka surówka z ogórka. Mizeria inaczej
Masz ochotę na szybki i prosty dodatek do obiadu? Proponuje oryginalny przepis na surówkę ze świeżego ogórka ze słodko-kwaśnym sosem. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Nie trzeba kroić wielu składników, a całość ma bardzo wyrazisty smak. To zasługa musztardy i miodu. Surówkę możesz podać np. do kotletów schabowych po zbójnicku lub sznycli z indyka.
Zobacz w galerii, jak zrobić oryginalną surówkę z ogórka do obiadu.
Przepis na surówkę ze świeżego ogórka
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 8 ogórków,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej lub miodowej,
- 1 łyżeczka miodu lub cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Jak zrobić surówkę z ogórków ze słodko-kwaśnym sosem?
- Ogórki umyj i obierz.
- Pokrój ogórki na cienkie plasterki.
- Szczypiorek umyj i posiekaj. Dodaj do ogórków.
- Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
- W miseczce połącz sok z cytryny z olejem, musztardą oraz miodem lub cukrem.
- Dopraw sos solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Polej surówkę sosem, wymieszaj i odstaw na minimum 5 minut. Gotowe, Smacznego!
Czytaj także: 7 przepisów na pyszny dodatek do obiadu. Raz spróbujesz i z pewnością będziesz robić je częściej
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?