Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Odporność buduj już teraz

(sab)
Latem, zwłaszcza podczas upałów, chętnie się "schładzamy". Siedzimy w klimatyzowanych pomieszczeniach, w przeciągu, jemy lody, pijemy zimne napoje i nie myślimy o tym, że w ten sposób możemy osłabiać swoją odporność.

Trudno zrezygnować z włączania klimatyzacji, gdy na dworze upał, a tym bardziej namówić kogoś do rezygnacji z lodów - przecież to jedna z największych letnich przyjemności! Ale możemy to przypłacić bólem gardła, przeziębieniem. Dlatego ważne jest, by szukając różnych sposobów ochłody, równocześnie dbać o wzmacnianie odporności, nie tylko po to, by doraźnie uniknąć letniej anginy, ale by w okres jesienno-zimowy wkroczyć z silnym układem immunologicznym.

NIE MA SZCZEPIONKI

To cię wzmacnia

Układ odpornościowy, którego komórki nieustannie się tworzą w ciągu całego życia, jest szczególnie wrażliwy na niedobory witamin, minerałów i innych związków chemicznych. Wielu z nich organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są mu niezbędne do zachowania wewnętrznej równowagi i odporności.
l Witamina C - najwięcej znajduje się w warzywach, owocach, sokach, ziemniakach. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zwalczać infekcje oraz regenerować błony śluzowe i tkankę łączną. Wzmacnia naczynia krwionośne oraz jako silny antyutleniacz pomaga usuwać nadmiar wolnych rodników, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i procesami starzenia. Niedobory witaminy C prowadzą do zwiększonej podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne.
l Bioflawonoidy - spożywając pokarmy bogate w witaminę C przyswajamy wraz z nią substancje, zwane bioflawonoidami. To cenne związki naturalnego pochodzenia. Usuwają wolne rodniki i chronią witaminę C przed utratą jej właściwości oraz wspomagają jej działanie. Pomagają oczyszczać organizm ze związków toksycznych. Bioflawonoidy wraz z rutyną dodatkowo uszczelniają naczynia krwionośne.
l Rutyna - wspomaga pierwszą linię obrony przed zakażeniami. Organizm ludzki nie ma zdolności do jej wytwarzania, więc trzeba zadbać o dostarczenie mu odpowiedniej ilości tego składnika w pożywieniu lub w gotowych preparatach. Rutyna ma właściwości antyoksydacyjne i wspomaga organizm w eliminowaniu wolnych rodników. Działa również przeciwzapalnie oraz reguluje przepływ żylny i włośniczkowy. Uszczelnia, zwiększa elastyczność i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu pomaga zmniejszyć obrzęk śluzówki nosa oraz gardła. Dodatkowo przedłuża i wspomaga działanie witaminy C.
l Cynk - Dla właściwego funkcjonowania odporności potrzebnych jest jeszcze wiele innych substancji. Wśród nich istotny jest cynk. Znajdziesz go w mięsie, rybach, jajach, warzywach, ziarnach zbóż, pestkach dyni. Wzmacnia naturalną odporność, działa przeciwzapalnie, wspomaga odbudowę tkanek uszkodzonych w procesie walki z drobnoustrojami. Prawidłowa dieta powinna zapewniać wystarczające spożycie cynku, ale nawet w rozwiniętych społeczeństwach, w tym w Polsce, zdarzają się nierzadko niedobory tego cennego pierwiastka.

Już wczesną jesienią notuje się wzrost częstości zakażeń niektórymi typami wirusów wywołujących przeziębienia, które są najczęstszą przyczyną nieobecności w pracy i w szkole. Przeziębieniem nazywamy potocznie chorobę górnych dróg oddechowych czyli nosa, zatok i gardła. Jest ono skutkiem zaatakowania organizmu przez jeden z ponad 200 wirusów, dlatego niemożliwe jest stworzenie szczepionki czy leku, które byłyby skuteczne na te wszystkie zarazki. Tak głośno polecane w ostatnich latach szczepionki od grypy chronią nas tylko przed wirusami grypy, a nie przed każdym przeziębieniem. Również i nasz organizm nie jest w stanie przygotować się (np. przez tworzenie przeciwciał) do walki z każdym z wirusów. Musimy pamiętać, że na przeziębienie jesteśmy narażeni nieustannie przez całe życie, niezależnie od pory roku. Ale też wiedzieć, że możliwe jest zmniejszenie ryzyka złapania infekcji dzięki systematycznemu, całorocznemu budowaniu odporności naszego organizmu.

PRZEZIĘBIAMY SIĘ TEŻ LATEM

To osłabia

Twoją odporność obniża, a tym samym zwiększa podatność na pospolite infekcje
l brak snu i brak ruchu - aktywności fizycznej,
l nieprawidłowe odżywianie (także przejadanie się),
l nadmierne picie alkoholu,
l palenie tytoniu i stres.
Łatwo zauważyć, że często w czasie urlopu prowadzimy tryb życia, który zamiast wypoczynku i wzmocnienia odporności, przynosi odwrotne efekty

Wbrew nazwie przeziębienie wcale nie jest wywołane zimnem. Ono stwarza tylko wirusom korzystniejsze warunki do ataku. Tak więc także wiosną i latem nie możemy się czuć bezpiecznie. Latem z reguły lepiej się odżywiamy, prowadzimy aktywniejszy tryb życia, więc i nasz układ odpornościowy funkcjonuje sprawniej. Ale wirusy tylko czekają na chwilę słabości, których w okresie letnim też nie brakuje. W tym czasie zwykle zapominamy, że większość z nich jest bardzo zakaźna. Rozprzestrzeniają się niezwykle łatwo - mogą przetrwać na powierzchni przedmiotów, których dotykamy, zachowując aktywność nawet kilka godzin. Nie musimy kontaktować się z osobą chorą, aby złapać wirusa. Dlatego podstawową zasadą jest częste mycie rąk. Ponadto przebywamy w suchym powietrzu klimatyzowanych pomieszczeń, siedzimy w przeciągach, pijemy lodowate napoje, jeździmy z otwartymi oknami w samochodzie. Wszystko to nie sprzyja zachowaniu funkcji obronnych błon śluzowych nosa i gardła. Osłabione stają się dla wirusów łatwiejszym celem, co może spowodować chorobę.

JAK BUDOWAĆ ODPORNOŚĆ

Choć nasz organizm nie jest w stanie zawczasu wytworzyć mechanizmów obronnych przeciw każdemu "wirusowi przeziębienia", to układ odpornościowy zdrowego człowieka może uporać się z infekcją. To co odczuwamy jako przeziębienie, a więc bóle głowy i gardła, katar, kaszel i zatkany nos, to właśnie oznaki walki organizmu z intruzem. Działanie tego skomplikowanego mechanizmu obronnego wymaga jednak odpowiednich zasobów energii i wielu substancji, które na co dzień dostarczamy z pożywieniem lub wytwarzamy w naszych organizmach. Stąd tak ważne dla obrony przed infekcją i dla skutecznej walki z nią, gdy już się zdarzy są:
l higieniczny (zdrowy) tryb życia,
l aktywność fizyczna - dużo ruchu,
l prawidłowe odżywianie,
l w razie potrzeby uzupełnianie witamin i składników mineralnych oraz bioflawonoidów, które pomagają przeciwdziałać powstaniu choroby, a jeśli już złapaliśmy infekcję - pomagają zwalczać wirusy i bakterie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny