Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Objadamy się pączkami. Dziś tłusty czwartek

(ART)
Andrzej Zgiet
Cukiernie od wczoraj pracują na pełnych obrotach.

PSS Społem przy ul. Pogodnej w Białymstoku przygotowała aż 150 tys. pączków. Są i z cukrem pudrem, i posypane orzechami, i w pomadzie. Hitem są tzw. pączki domowe, wykonywane według starej, objętej tajemnicą receptury. Dziś jemy pączków i faworków tyle, ile chcemy - wszak to tłusty czwartek. 
- Na Podlasiu jeszcze do lat 50. XX wieku znane były nie pączki, lecz pampuchy. Natomiast w XIX wieku jedliśmy bałabuchy, które polewane były tłuszczem ze skwarkami - mówi Artur Gaweł, kierownik Białostockiego Muzeum Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny