Objadamy się pączkami. Dziś tłusty czwartek

ART
Andrzej Zgiet
Cukiernie od wczoraj pracują na pełnych obrotach.

PSS Społem przy ul. Pogodnej w Białymstoku przygotowała aż 150 tys. pączków. Są i z cukrem pudrem, i posypane orzechami, i w pomadzie. Hitem są tzw. pączki domowe, wykonywane według starej, objętej tajemnicą receptury. Dziś jemy pączków i faworków tyle, ile chcemy - wszak to tłusty czwartek. 
- Na Podlasiu jeszcze do lat 50. XX wieku znane były nie pączki, lecz pampuchy. Natomiast w XIX wieku jedliśmy bałabuchy, które polewane były tłuszczem ze skwarkami - mówi Artur Gaweł, kierownik Białostockiego Muzeum Wsi.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3