W skrócie
Ciasto ucierane z wiśniami to prawdziwy rarytas. Jeżeli chcesz mieć wypiek o maślanym smaku to użyj kostki miękkiego masła i utrzyj je z cukrem i żółtkami. Ja korzystam z oleju rzepakowego, który ma neutralny smak, a ciastu nadaje niemal muślinowej struktury. Smak ciasta ucieranego z wiśniami warto podbić korzennymi przyprawami. Owoce oprószam mąką ziemniaczaną wymieszaną z mielonym cynamonem i szczyptą kardamonu. Takie ciasto możesz też obsypać po wierzchu posiekanymi migdałami, które podbijają smak wiśni. Dodanie łyżeczki octu jabłkowego sprawi, że ciasto będzie wyrośnięte i puszyste. Poznaj przepis na wypiek, który zachwyci nawet wybrednych łasuchów.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta ucieranego z wiśniami
Ciasto ucierane z wiśniami – prosty przepis do kawy
Liczba porcji: dla 6-12 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 187 g oleju rzepakowego,
- 100 g cukru,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 350 g wiśni z kompotu,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kardamonu.
Czytaj także:
Jak zrobić ciasto ucierane z wiśniami?
Sposób przygotowania:
- Na początku jajka rozbiłam do szklanki, aby sprawdzić świeżość.
- Następnie dodałam je do misy robota kuchennego, wsypałam cukier i ubijałam około 8 minut na średniej mocy miksera, aż jajka podwoją objętość i nabiorą jasnego koloru.
- Dodałam olej, ocet jabłkowy, cukier waniliowy i dalej ubijałam przez 1 minutę.
- W czasie ubijania jajek przesiałam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Mąkę pszenną z proszkiem dodałam do masy jajecznej i wymieszałam przy pomocy szpatułki.
- Tortownicę wysmarowałam 1 łyżką masła, oprószyłam bułką tartą i wlałam do niej ciasto.
- Wiśnie odcisnęłam z płynu, w miseczce obsypałam mąką ziemniaczaną, cynamonem, kardamonem i ułożyłam na wierzchu ciasta. Delikatnie docisnęłam do środka.
- Ucierany placek z wiśniami piekłam w rozgrzanym piekarniku do 190° Celsjusza przez 45 minut na środkowej półce z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu.
- Upieczone gorące ciasto z wiśniami można oprószyć cukrem pudrem.
Zachęcam cię do eksperymentowania przy tym przepisie. Szczególnie smaczne ciasto powstanie, gdy 1/3 mąki zamienisz na zmielone orzechy włoskie lub mąkę migdałową.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne wypieki z wiśniami ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?