MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza tarta z truskawkami i mascarpone. Obłędnie pyszna i prosta do zrobienia. Zniknie do ostatniego okruszka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tarta z truskawkami to idealny deser na lato
Tarta z truskawkami to idealny deser na lato 123rf/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Tarta z truskawkami i mascarpone to jeden z najlepszych deserów na lato. Kruche ciasto, delikatny, słodki krem i świeże owoce idealnie do siebie pasują. Tartę truskawkową robi się bardzo łatwo i poradzi z nią sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na obłędnie smaczną tartę z truskawkami. To ciasto na lato, które wygląda i smakuje wspaniale, ale jest bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy zrobić kruche ciasto i prosty krem z mascarpone. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet dziecko. Na wierzch tarty wykładamy świeże, pokrojone truskawki, które doskonale podkreślają delikatny smak kremu. Wypróbuj przepis na wyśmienitą tartę z truskawkami i ciesz się pysznym deserm.

Tarta z truskawkami i mascarpone – prosty przepis

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: okrągła forma o średnicy 35 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • kostka zimnego masła,

  • 3 żółtka,

  • 4 łyżki cukru,

  • szczypta soli.

Na krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone,

  • 250 g śmietanki 30%,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek.

Jak zrobić tartę truskawkową z kremem?

  1. Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.

  2. Przygotowałam krem mascarpone. Składniki powinny być bardzo zimne, więc mascarpone schłodziłam w lodówce, a śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

  3. Następnie ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i wanilinowym.

  4. Pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone i delikatnie miksowałam.

  5. Krem z mascarpone schowałam do lodówki.

  6. Formę do tarty wysmarowałam masłem.

  7. Wyjęłam z lodówki kruche ciasto i rozwałkowałam. Wylepiłam ciastem formę. Ponakłuwałam widelcem.

  8. Piekłam tartę 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną tartę zostawiłam do ostygnięcia.

  9. Na przestudzoną tartę wyłożyłam krem z mascarpone. Wierzch tarty udekorowałam truskawkami pokrojonymi w plasterki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsza tarta z truskawkami i mascarpone. Obłędnie pyszna i prosta do zrobienia. Zniknie do ostatniego okruszka - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny