Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza sałatka szwedzka na zimę. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa. Wypróbuj prosty przepis na przetwory z ogórków. Zobacz wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Sałatka szwedzka to numer jeden wśród przetworów z ogórków na zimę. Nie wymaga wiele pracy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Cienkie plasterki ogórków w słodko-kwaśnej zalewie sprawdzą się idealnie do każdego drugiego dania lub na przekąskę. Bardzo ważne są odpowiednie proporcje. Polecam sprawdzony przepis na ten przysmak. Sprawdź, jak zrobić sałatkę szwedzką na zimę.
Ogórki w słoikach
Sałatka szwedzka sprawdzi się do każdego drugiego dania. Polecamy niezawodny przepis na ten przysmak. Katarzyna Puczyńska

W skrócie:

Domowe przetwory z ogórków

Przygotowywanie przetworów na zimę to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Z kilku prostych składników, można wyczarować naprawdę pyszną przekąskę, która będzie cieszyć nas w chłodne dni lub pomoże w kilka minut wyczarować wyśmienite danie. Mam dla ciebie klasyczny przepis na sałatkę szwedzką. To plasterki ogórków z marchewką i przyprawami w słodko-kwaśnej zalewie. Ważne, by dodać szklankę cukru na szklankę octu. Takie proporcje zapewnią sałatce szwedzkiej idealnie zbalansowany smak. Sprawdź, jest naprawdę pyszna. Możesz ją jeść już po tygodniu od zrobienia.

Przepis na sałatkę szwedzką

czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
porcja na: 3 słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków,
  • 3 marchewki,
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • ziarna gorczycy – po pół łyżeczki na słoik,
  • 2 szklanki wody + 1/3 szklanki soli do moczenia ogórków,

zalewa:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 450 ml wody.

Jak zrobić sałatkę szwedzką na zimę?

  1. Umyj ogórki i zalej zimną wodą, zostaw na ok. 20 minut. Następnie wylej wodę.
  2. Pokrój ogórki razem ze skórką na cienkie plasterki o grubości ok. 1,5 mm.
  3. Przełóż ogórki do dużej miski.
  4. Wymieszaj 2 szklanki zimnej wody z 1/3 szklanki soli, taką mieszanką zalej ogórki i odstaw na ok. godzinę.
  5. Wylej wodę z moczenia ogórków.
  6. Marchewkę umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  7. Do czystych, wyparzonych słoików włóż całą marchewkę, rozłóż ja po równo do każdego słoika.
  8. Dodaj przyprawy: na jeden słoik wsyp 5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Dopraw tak wszystkie słoiki.
  9. Rozłóż ogórki, słoiki powinny być niemal całe wypełnione.
  10. Zrób zalewę: zagotuj wodę z cukrem, wlej ocet i ponownie zagotuj.
  11. Jeszcze ciepłą zalewą wypełnij słoiki. Wszystkie ogórki powinny być zakryte.
  12. Dokładnie zakręć słoiki.
  13. Pasteryzuj słoiki w garnku z wodą przez ok. 10 minut – ułóż na dnie garnka ściereczkę i wstaw słoiki, tak by się nie dotykały, wlej wody do 3/4 wysokości słoika i zagotuj, po 10 minutach wyjmij i odstaw na bok, odwracając do góry dnem.
  14. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Sałatka szwedzka sprawdzi się do każdego drugiego dania. Polecamy niezawodny przepis na ten przysmak.

Najlepsza sałatka szwedzka na zimę. Kluczem do sukcesu jest ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza sałatka szwedzka na zimę. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa. Wypróbuj prosty przepis na przetwory z ogórków. Zobacz wideo - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny