Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mlekovita otworzyła supernowoczesną linię do produkcji serów twarogowych

opr. peż
Na nowej linii MLEKOVITA produkuje sery twarogowe w dwóch kształtach: klinku oraz tzw. stadionie.

To innowacyjne sery twarogowe, zachowujące to, co w mleku najcenniejsze: wyjątkowe bogactwo białka, witamin i składników mineralnych - zapewnia producent. 

Uroczystość zgromadziła przedstawicieli duchowieństwa, rządu, lokalnych władz samorządowych, służb weterynaryjnych, klientów, dostawców i pracowników SM Mlekovita, wykonawców – firmy Obram, Multivac, Omnis i Anatex oraz media. Podczas uroczystości wręczone zostały m.in. wyróżnienia Agencji Rynku Rolnego dla największych dostawców mleka do zakładu w Baranowie, a na zakończenie części konferencyjnej – pamiątkowe statuetki dla gości.

Następnie wszyscy uczestnicy ceremonii inauguracji przenieśli się do hali, w której ulokowano instalację. Tam nastąpiło  uroczyste przecięcie wstęgi i poświęcenie linii, którego dokonał ksiądz biskup Janusz Stepnowski. Zwiedzanie zakładu i prezentacja nowo uruchomionej linii do produkcji serów twarogowych bezformowych zakończyły oficjalną uroczystość otwarcia.

Innowacyjność inwestycji

Oferowane dotychczas linie technologiczne bazowały na prasowaniu masy twarogowej (samoprasowanie lub prasowanie mechaniczne), które wymagało zastosowania form. Natomiast rozwiązanie zainstalowane w zakładzie Grupy Mlekovita jest pozbawione form, a więc również całego szeregu urządzeń do ich obsługi. Produkowany tu twaróg zachowuje jednocześnie swoje wysokie walory organoleptyczne (smak, zapach, konsystencję) i  fizyko-chemiczne. Produkt pakowany jest bezpośrednio po uformowaniu „na ciepło” (w temperaturze 35°C), dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i smakowitość. Jednocześnie zastosowany system produkcji jest ekologiczny: zmniejsza zużycie wody, pary, energii elektrycznej i emisji ścieków.
 

Co sekundę powstaje jeden klinek

Kompaktowa zwarta konstrukcja pozwala na zainstalowanie linii na niewielkiej powierzchni, a modułowy system jej budowy pozwala na rozbudowę i dopasowanie wydajności do potrzeb rynku. Dotychczas funkcjonujące linie technologiczne nie posiadały możliwości regulacji wagi jednostkowej produktu. Nowe rozwiązanie pozwala w sposób płynny na regulację wagi gotowego produktu z zachowaniem standardu masy dla całej partii produktu, np. nominalna waga 250 g pod potrzeby klientów może być regulowana w zakresie od 180 do 370 g. Cykl formowania i prasowania 24 klinków trwa 20 sekund (co sekundę powstaje jeden klinek) – w dotychczasowej technologii proces ten trwał dwie godziny.
Linia z pakowaczką zainstalowana została na powierzchni 500 m². Wartość inwestycji wyniosła ok. 10 milionów zł i została sfinansowana ze środków własnych. Dzięki niej przewidywanych jest utworzenie 10 nowych miejsc pracy

Na nowej linii MLEKOVITA produkuje sery twarogowe w dwóch kształtach: klinku oraz tzw. stadionie. To innowacyjne sery twarogowe, zachowujące to, co w mleku najcenniejsze: wyjątkowe bogactwo białka, witamin i składników mineralnych - zapewnia producent. Nadają się zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. W formie „stadion” oferowane są w 200-gramowym wariancie półtłustym, a w tradycyjnej formie klinka w porcji 230 g w trzech opcjach: chudej, półtłustej i tłustej. Dostępne w poręcznych, stabilnych opakowaniach z wygodną opcją wielokrotnego otwierania i zamykania pozwalają dłużej cieszyć się oryginalnym smakiem i świeżością twarogu.

Mlekovita
 firmę tworzy 13 zakładów produkcyjnych i 23 własne centra dystrybucyjne. Wytwarza szeroki asortyment ponad 400 markowych produktów (m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery sałatkowo-kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku), które są liderami kategorii w branży (np. mleko Polskie w butelce, mleko Wypasione, ser Favita, ser Sokół, masło ekstra Polskie).Mlekovita  jest przedsiębiorstwem ze 100-procentowym kapitałem polskim i liderem branży w kraju oraz  liderem eksportu sektora mleczarskiego. Zdobywa uznanie konsumentów, ale i liczne nagrody (np. renomowane tytuły w badaniach konsumenckich: Wybór Konsumenta, Odkrycie Roku, Najlepsze w Polsce itp.; złote medale prestiżowych krajowych i zagranicznych  targów, uznanie ekspertów biznesu: Superbrands, Solidna Firma, Filar Polskiej Gospodarki itp.; oraz nagrody o znaczeniu międzynarodowym: Lider Polskiego Exportu, Mister Eksportu, Medal Europejski itp.). Efektywność zarządzania i osiągane rokrocznie coraz lepsze wyniki finansowe bezpośrednio przekładają  się na systematyczny wzrost wartości marki, która według rankingu dziennika Rzeczpospolita jest obecnie najcenniejszą marką w produkcyjnym sektorze polskiej gospodarki. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny