MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Lekki jak chmurka suflet czekolady. Robię go na wyjątkowe okazje. Ten smak wprawi cię w błogostan

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy suflet czekoladowy po upieczeniu oprósz cukrem pudrem i ciemnym kakao.
Domowy suflet czekoladowy po upieczeniu oprósz cukrem pudrem i ciemnym kakao. stockfotocz/123rf
Elegancki suflet czekoladowy możesz podać na wiele rodzinnych uroczystości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść odrobinę luksusu na co dzień. Ten deser pozornie wydaje się trudny, gdyż zrobiony w pośpiechu potrafi opaść. Uzbrój się w cierpliwość i pod żadnym pozorem nie uchylaj drzwiczek piekarnika.

W skrócie

Przepis na suflet czekoladowy podpatrzyłam w książce „Czekolada. Szkoła cukiernictwa” z serii publikacji stworzonych przez znaną szkołę kulinarną Le Cordon Bleu. Francuscy mistrzowie kuchni dopracowali ten przepis do perfekcji. Zainspirowałam się ich metodą i stworzyłam wyjątkowo puszysty deser pachnący wanilią. Do masy dodaję dodatkowo szczyptę soli, która przełamuje słodki smak. Poznaj najprostszy przepis na suflet czekoladowy.

Delikatny suflet czekoladowy – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 57 g ciemnej czekolady,

  • 250 ml mleka,

  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • 2 żółtka,

  • 40 g cukru,

  • 30 g mąki pszennej,

  • 3 białka,

  • 15 g cukru,

  • szczypta soli.

Do foremek:

  • 1 łyżeczka masła,

  • 20 g cukru.

Jak zrobić suflet czekoladowy?

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozkrusz i posiekaj. Wstaw ją do garnka i roztop ją w kąpieli wodnej.

  2. Do rondelka wlej mleko, przekrój laskę wanilii, wyjmij ziarenka i dodaj do mleka.

  3. Dodaj przekrojoną wzdłuż połowę laski wanilii.

  4. Zagotuj mleko i zdejmij z palnika.

  5. W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie kogel-mogel.

  6. Do ubitych żółtek dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.

  7. Z przestudzonego mleka wyjmij wanilię i wlej powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając.

  8. Wlej resztę mleka i znów wymieszaj.

  9. Krem przelej do rondelka i podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.

  10. Przelej gęsty krem do roztopionej czekolady i znów wymieszaj.

  11. Miskę z kremem na suflet czekolady przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  12. Białka ubij z solą i cukrem. W trakcie ubijania, dodawaj cukier trzykrotnie odmierzony po 5 g.

  13. Ubijaj pianę z białek do momentu, aż będzie sztywna i błyszcząca.

  14. Do wystudzonego kremu czekoladowego dodaj białka w trzech etapach.

  15. Delikatnie wmieszaj je przy pomocy silikonowej łopatki.

  16. Foremki do sufletów natłuść masłem, obsyp cukrem i wypełnij masą czekoladową. Wyrównaj powierzchnię.

  17. Łyżeczką zatocz okrąg przy brzegach, aby stworzyć odstęp. Dzięki temu zabiegowi suflet łatwiej wyrośnie.

  18. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza (bez termoobiegu) na 45 minut i wyjmij, gdy suflet wyrośnie.

  19. Przed podaniem możesz posypać go z wierzchu ciemnym kakao.

Sposób podania sufletu czekoladowego

Domowy suflet czekoladowy możesz także posypać cukrem pudrem, podawać go z lodami waniliowymi lub sosem truskawkowym. W sezonie na świeże owoce jagodowe suflet z gorzkiej czekolady możesz podać z truskawkami, malinami lub jagodami. W każdej z tych wersji będzie eleganckim deserem dla prawdziwych łasuchów.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lekki jak chmurka suflet czekolady. Robię go na wyjątkowe okazje. Ten smak wprawi cię w błogostan - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny