Kopalnia Smaków - wszystko do wypieku chleba

Agata Sawczenko [email protected] tel. 85 748 96 59 Fot. Anatol Chomicz
W dzieciństwie Magdalena Majewska marzyła, by samodzielnie upiec prawdziwy domowy chleb. Dziś sprzedaje wszystko, co może się do tego przydać.
W dzieciństwie Magdalena Majewska marzyła, by samodzielnie upiec prawdziwy domowy chleb. Dziś sprzedaje wszystko, co może się do tego przydać.
Koszyki do wyrastania chleba, kamień do pieczenia, noże do nacinania wyrośniętych bochenków – to wszystko można znaleźć w Kopalni Smaków. Sklep otworzyła Magdalena Majewska. – Uwielbiam tradycyjne receptury. Sama miałam problem z kupieniem niektórych rzeczy potrzebnych przy wypieku chleba – mówi.

Zdolności kulinarne dostałam w genach, po babci i mamie – uśmiecha się Magdalena Majewska, właścicielka Kopalni Smaków.

Wspomina, jak marzeniem jej dzieciństwa było upieczenie domowego chleba na zakwasie.

– Niestety, moja mama była z epoki, w której domowe chleby na zakwasie nie zachwycały jej, bo miała je na co dzień. Nigdy więc nie chciała się tego nauczyć. Nie mogła więc mi przekazać tych kulinarnych tajemnic – mówi pani Magda.

I opowiada, jak w wieku 10 lat w końcu dopięła swego i upiekła chleb – wprawdzie na drożdżach, ale zawsze to coś.

Zobacz także. Chustonoszenie. Czyli jak wygodnie i zdrowo nosić malucha

Potem jej zamiłowaniem stało się pieczenia ciast. – Testowałam je na koledze. Tak mu smakowało, że namówił mnie, żebym założyła bloga kulinarnego – mówi pan Magda.

Sama też chętnie czytała blogi innych. Gdy dwa lata temu autor jednego z nich zorganizował internetowy kurs pieczenia chleba – nie zastanawiała się długo.

Nauczyłam się nie tylko piec chleb, ale i sama robić zakwas – cieszy się.

Jednak okazało się, że pani Magda nie może w pełni wykorzystać swoich nowych umiejętności.

– W Białymstoku nie było miejsca, gdzie można by było kupić akcesoria czy produkty potrzebne do wypieku chleba. A że miałam odłożone pieniądze i w planach własny biznes, pomyślałam o sklepie, gdzie mogliby się zaopatrywać miłośnicy domowego pieczywa – mówi. – Chciałam zacząć robić coś fajnego, co będzie mnie fascynowało.

Zobacz także. Tokaj. Prawdziwa restauracja węgierska Kazimierza Hancewicza

Oczywiście nie obyło się bez wpadek. Okazało się, że lokal, który najpierw wynajęła, nie spełnia wymagań sanepidu. W ostatniej chwili musiała szukać nowego, przeprowadzać remont. Dlatego otwarcie sklepu opóźniło się o kilka tygodni.

– Ale udało mi się. I to jest początek mojego sukcesu. Bo uważam, że sukces już odniosłam, a dowodem tego są ludzie, którzy przychodzą i naprawdę przemiłe komentarze. Dodają mi dużo otuchy i wiary, że to będzie miało sens – mówi pani Magda.

Sklep nawała oczywiście tak jak swego bloga: Kopalnia Smaków.

– Na razie asortyment jest jeszcze ograniczony. Chcę najpierw sprawdzić, czego ludzie naprawdę potrzebują.

Rady dla początkujących  ♦ Wcześniej przygotuj wszelkie informacje o rozwiązaniach prawnych. Dowiedz się, czego wymagają urzędy i jakie są wymaga sanitarne. Przy tego typu rzeczach jest bardzo dużo niespodzianek, które opóźniają otworzenie działalności. Niestety, okazuje się, że są to informacje bardzo trudno dostępne. 

♦ Uzbrój się w cierpliwość i bardzo dużo energii. Przyda się zwłaszcza w czasie załatwiania spraw urzędowych.

Komu się udało
„Im się udało” to cykl, w którym prezentujemy ciekawych ludzi i ich sposób na życie. Jeżeli prowadzisz firmę, stworzyłeś coś z niczego, odniosłeś sukces zawodowy – podziel się z nami i Czytelnikami swoją receptą na powodzenie i satysfakcję w interesach.
Kontakt: tel. 85 748 96 59, e-mail:
[email protected]

Ranking polskich influencerów. Są zaskoczenia

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
[email protected]
 Szanowna Pani
 
 
- interesuje mnie koszyk do "rosniecia" chleba, kamień do wypieku i ewntualnie naczynie do wypieku chleba w piekarniku.
  jestem poczatkujacym amatorem własnego chleba.
Ile kosztowały by te elementy ?
  Pozdrawiam Maciej Putkowski
Dodaj ogłoszenie