W skrócie
Mam dziś dla ciebie propozycję jednego z dań, które robię, kiedy nie mam czasu i ochoty na skomplikowane przepisy. Penne z łososiem przygotowuję prawie dokładnie tyle, ile zajmuje samo ugotowanie makaronu. W czasie, gdy się gotuje, robię prosty, ale zachwycająco smaczny sos. Używam do niego wędzonego łososia – polędwiczek lub brzuszków. Łączę dwa rodzaje śmietany, by sos był kremowy i miał zbalansowany smak. Aromatu dodaje mu skórka otarta z cytryny. Bardzo ważne jest to, by wybierać niewoskowaną cytrynę, najlepiej bio. Nie chcesz przecież jeść na obiad wosku. Wypróbuj makaron z łososiem chociaż raz, a obiecuję, że będziesz wracać do tego dania.
Makaron z łososiem wędzonym – przepis na szybki i bardzo smaczny obiad
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 300 g polędwiczek lub brzuszków z łososia wędzonego,
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne),
- 200 ml śmietany 18%,
- 100 ml śmietanki 30%,
- pół cytryny,
- natka pietruszki,
- szczypta kurkumy,
- szczypta słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- łyżka masła.
Jak zrobić szybki makaron z łososiem?
- Wstawiłam wodę na makaron i ugotowałam go al dente.
- W czasie, gdy makaron się gotował, rozdrobniłam łososia.
- Na patelni rozgrzałam masło, dodałam łososia, obie śmietany i przyprawy.
- Całość poddusiłam około 5 minut.
- Otarłam skórkę z cytryny, a potem wycisnęłam z niej sok. Dodałam do sosu.
- Odcedziłam makaron i wrzuciłam go na patelnię. Wymieszałam z sosem.
- Posypałam danie posiekaną natką pietruszki.